Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Почела вакцинација радника Дома здравља Пале

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Данас је у Палама почела вакцинација здравствених радника и немедицинског особља Дома здравља Пале. Вакцинисани су руском вакцином „Спутњик Ве“, а ревакцинација ће бити за 15 дана.

Помоћник директора за медицинска питања, др Предраг Благојевић истакао је да ће први вакцинисани бити здравствени радници, затим корисници старачког Дома „Натура“, а затим и грађани изнад 65 година старости.

„Како будемо добијали вакцине у складу са програмом Института за јавно здравство РС и Министарства здравља, колико буде вакцина долазило у Српску, толико ћемо ми пропорционално колико имамо број становника добијати за наше грађане општине Пале“, рекао је Благојевић.

др Предраг Благојевић

Он је додао да се до сада вакцинисао одређени број здравствених радника у Србији, као и да су добили вакцину и реваквинацију против Ковида 19.

Вакцинацији могу приступити сви, али тренутно се пријавило њих 25, од укупно 108 радника у Дому здравља.

„Тренутна епидемилошка ситуација на подручју општине Пале је изузетно тешка. Један од узрока поновног пораста броја обољелих јесте велика популација људи из околних земаља на туристичкој децстинацији Јахорина“, истакао је Благојевић.

Тренутно су у Палама активна 72 случаја обољелих од вируса корона. Благојеви додаје да ипак, с обзиром на то да се тестирају само они са најизражајнијим симптомима, број обољелих би могао бити и већи. По његовим процјенама, чак и до 150.

„Грађани су већ уморни и ја им не замјерам јер ово траје већ годину дана. Ово је једна врста биолошког рата на који нико није могао бити спреман, ни Пале, ни цијела планета. Савјетујем грађанима да буду одговорни и да избјегавају затворене просторе. Знам да је понекад и немогуће али у затвореном простору се вирус преноси, на отвореном се мало ко заразио“, рекао је Благојевић.

Filter 2019