Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /латиница

Подршка на реализацији пројеката од важности за Соколац

Извор: Општина Соколац/ Свјетлана Рајић

У склопу редовног обиласка општина које се налазе у саставу Града Источно Сарајево, градоначелник Љубиша Ћосић данас је посјетио општину Соколац и са начелником Милованом Бјелицом разговарао о битним пројектима за ову локалну заједницу.

Након данашњег састанка градоначелник Ћосић је у обраћању новинарима рекао да је систематски рад начелника Бјелице примјетан, те да ће градска управа дати пуну подршку пројектима општине Соколац.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Видно је да је Општина Соколац у протеклом периоду систематски радила на конкретним пројектима. Свакако, један од најбитнијих пројеката који ће општинска управа лобирати у Граду Источно Сарајево је пројекат изградње Градске куће и трга у Сокоцу. Кроз разговор са начелником делегирао сам и питање главне саобраћајнице, која у сваком случају треба да се надовеже на тај градски трг. Разговарало се и о изградњи треће траке преко Романије, пројекту који је начелник Бјелица подржао и за који се већ дуже вријеме бори. Такође, један јако битан туристички пројекат који би могао имати велики значај за општину Соколац је изградања етно – села на Романији, које је одавно започето. Мислим да ће на некој од наредних сједница Скупштине општине Соколац ова тачка бити уврштена у дневни ред, како би се донио план парцелације те да се након тога крене у реализацију пројекта, за који су сви инфрструктурни услови доступни. Начелник Бјелица и ја имамо заједничко то што смо као начелници у претходна два мандата, можда урадили и покретали више ствари него што је то била финансијска могућност наших општина. На оперативном нивоу договорили смо да ребаланс буџета Града ИС који ће бити припремљен да ће у значајној мјери помоћи реализацији пројеката који су овдје у Сокоцу, истакао је Ћосић.

Он је додао да је по сазнањима која је добио од начелника Бјелице горуће питање, које је од великог значаја за општину Соколац куповина јавног предузећа водовод и канализација „Врело Биоштице“ у стечају.

– Начелник Сокоца већ дуже вријеме ово питање делигира Влади Републике Српске, а износ од 1.500.000 КМ може се распоредити на више ануитета. Убијеђен сам да ћемо заједничким лобирањем доћи до тога да 500.000 КМ у првој рати заједнички обезбиједимо путем Владе РС, рекао је Ћосић.

Фото: Бојан Д.Тошић

Ћосић је истакао да га посебно радује чињеница да је у општини Соколац много рађено на пројектима енергетске ефикасности, те да је много урађено по том питању.

На састанку је било ријечи и о самој улози привреде у општини Соколац, са посебним освртом на дрвопрерађивачку индустрију.

– Привреда је значајна за развој сваке локалне заједнице. Водећа грана привреде у Сокоцу је дрвопрерађиваћка индустрија и морам рећи да ће Град Источно Сарејво у наредном периоду покушати да дође до једног Центра за иновације и финализацију производа у области дрвопрераде, чије би сједиште требало да буде управо у Сокоцу, рекао је градоначелник Источног Сарајева.

Градоначелник Ћосић и начелник Бјелица на данашњем састанку усагласили су се и око тога да туристичка организација мора бити дефинисана на једном мјесту, односно да дјелује као Туристичка организација Града Источно Сарајево, како је уставни суд и пресудио. То значи да ће туристичка организација из Сокоца бити у саставу градске ТО и неће бити угрожено оно што је до сада урадила.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица након данашњег састанка захвалио се градоначелнику Ћосићу на разумијевању које је исказао за пројекте на којима ова локална заједница ради већ низ година.

– Са господином Ћосићем имао сам добру сарадњу из периода када је био начелник општине Источно Ново Сарајево и та сарадња ће бити настављена и кроз његов мандат градоначелника нашег Града Источно Сарајево. Као неко ко је био некадашњи предсједник скупштине Града Српско Сарајево, упознат сам које су могућности Града и који је његов значај. Соколац је увијек давао најснажнију подршку Граду ИС, а тако ће бити и у наредном периоду. Радује ме чињеница да су пројекти на којима радимо наишли на позитивну реакцију и да су препознати од стране градоначелника, рекао је Бјелица.

Бјелица је још једном истакао значај рјешавања статуса Јавног предузећа водовод и канализација „Врело Биоштице“ у стечају, које би требало да буде формирано као акционарско друштво, те да се нада да ће заједнички снагама локалне и градске управе тај проблем ускоро бити рјешен.

Фото: Бојан Д.Тошић

Начелник општине Соколац од градоначелника Ћосића тражио је подршку у рјешавању инфраструктуре, тј. прикључака електричне енергије за двије новоизграђене стамбене јединице, као и за средства у износу од 200.000 КМ која недостају за даље уређење Улице 9. јануар како би добила изглед достојан назива који носи.

Заједнички закључак на данашњем састанку градоначелника Љубише Ћосића и начелника Милована Бјелице, јесте да без обзира на политичке оријентације сарадња не смије и није упитна, јер је рад за грађане изнад свега.

Filter 2019