Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /latinica

Parastos Spomenku Gostiću, najmlađem borcu Vojske Srpske

Izvor: RTRS

Sveštenstvo Arhijerejskog namjesništva dobojskog služiće danas parastos za najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je poginuo 20. marta 1993. godine na Ozrenu.

Parastos će biti služen kod Spomenkove biste u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, nakon liturgije. U martu 1993, tokom granatiranja položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen – umro je 20. marta u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju.

Spomenko Gostić je rođen 15. avgusta 1978. u Doboju. Po izbijanju rata živio je sa majkom Milenom u selu Jovići nadomak Maglaja, koje je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom, pa se ubrzo našlo na prvoj liniji fronta. Tokom aprila Gostiću je umrla majka, pa je ostao da živi sa bakom, koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju sela od takozvane Armije Republike BiH.

Spomenko se prijavljuje u Vojsku Republike Srpske, gdje je u početku bio kurir, da bi potom bio prebačen na razvoženje hrane borcima na prvim linijama fronta. Obavljajući povjerene mu zadatke, jednom prilikom je sa konjskom zapregom upao u minsko polje, pri čemu su konji stradali, a on je bio lakše povrijeđen, a nakon tog ranjavanja, još je jednom bio lakše ranjen. U martu 1993, tokom granatiranja položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen – umro je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju.

Filter 2019