Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /latinica

Otvoren 20. Međunarodni simpozijum”Infoteh”

Autor: FILTER/D.L.

Na Jahorini je danas otvoren 20. Međunarodni simpozijum “Infoteh – Jahorina 2021″ na kojem će biti izloženo 116 radova. Međunarodni skup čiji je glavni organizator Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, traje do petka, 19.marta.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Božidar Popović navodi da je ukupno pristiglo 136 radova, dok je njih 116 prošlo recenzije. Radovi su raspoređeni u tri kategorije.

“Biće izloženio 20 posto radova u dvije sesije, zatim 60 radova u onlajn formatu i imamo još sedam studentskih radova koji će biti izloženi na studentskoj sesiji. Ovom prilikom ćemo i dodijeliti  plakete zaslužnim institutcijama i našim kolegama koji su se pobrinuli da “Infoteh” poraste od 2001. do danas i da se izloži 3 186 radova do danas”, rekao je Popović.

On je istakao da su ovdje svoje prve radove pisale kolege koje su danas akademski građani na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i okruženju, te da će ih danas 28 biti  nagrađeno plaketama “Infoteh Jahorina”.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izrazio je zadovoljstvo jer je Elektrotehnički fakultet doprinio internacionalizaciji Univerziteta. On je dodao da se  kvalitet ove konferencije ogleda u tome što je najveći broj radova indeksiran u najpriznatijoj svjetskoj bazi naučnih radova i to je veliki iskorak u prepoznavanju ove konferencije, ne samo u regionu, nego i u svijetu.

“Naučni skup je Međunarodni skup prve kategorije prema kategorizaciji resornog Ministarstva. Ono što je jako važno za naš Univerzitet da se od 2019. godine, najkvalitetniji radovi sa ovog naučnog skupa objavljuju u Zborniku radova koji se nalazi u bazi podataka koja je najcitiranija i najrevelantnija za nas na Univerzitetu”, naveo je Kulić.

Profesor  Univerzita Tehničkih nauka iz Novog Sada Stevan Stankovski učestvovao je u osnivanju “Infoteha”.

“Prateći ovih 20 godina mogu da kažem da smo napravili jednu kvalitetnu konferenciju koja sigurno prevazilazi okvire regionalne na koje smo inače navikli. To se najbolje vidi po tome koliko su radove sa ove konferencije traženi da se prikažu  preko drugih naučnih platformi i to je pokazatelj da su kvalitetni radovi. Autori koji dolaze dobro prezentuju smao svoj naučni potencijal i potencijal institucije sa koje dolaze”, rekao je Stankovski.

Infoteh obrađuje informacione tehnologije i komunikacione tehnologije i njihovu primjenu od inženjerstva do biomedicine, dakle, veliki i širok opseg radova koji su u današnje vrijeme najinteresantniji i motor su i razvoj same tehnologije ne samo ovoga prostora nego i svijeta.

Cilj Simpozijuma je da okupi eksperte, naučnike, inženjere, istraživače i studente koji se bave informacionim tehnologijama i njihovom primjenom u sistemima upravljanja, komunikacionim, proizvodnim i elektronskim sistemima, energetici, kao i u drugim oblastima od interesa za brži i uspješniji razvoj sredine u kojoj živimo.

Organizator skupa je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa elektrotehničkim fakultetima iz Banjaluke i Beograda, Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Elektronskim fakultetom iz Niša i uz tehničko kosponzorstvo Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike.

Filter 2019