Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Отворен 20. Међународни симпозијум”Инфотех”

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

На Јахорини је данас отворен 20. Међународни симпозијум “Инфотех – Јахорина 2021″ на којем ће бити изложено 116 радова. Међународни скуп чији је главни организатор Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву, траје до петка, 19.марта.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Божидар Поповић наводи да је укупно пристигло 136 радова, док је њих 116 прошло рецензије. Радови су распоређени у три категорије.

“Биће изложенио 20 посто радова у двије сесије, затим 60 радова у онлајн формату и имамо још седам студентских радова који ће бити изложени на студентској сесији. Овом приликом ћемо и додијелити  плакете заслужним институтцијама и нашим колегама који су се побринули да “Инфотех” порасте од 2001. до данас и да се изложи 3 186 радова до данас”, рекао је Поповић.

Он је истакао да су овдје своје прве радове писале колеге које су данас академски грађани на Универзитету у Источном Сарајеву, Бањалуци и окружењу, те да ће их данас 28 бити  награђено плакетама “Инфотех Јахорина”.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изразио је задовољство јер је Електротехнички факултет допринио интернационализацији Универзитета. Он је додао да се  квалитет ове конференције огледа у томе што је највећи број радова индексиран у најпризнатијој свјетској бази научних радова и то је велики искорак у препознавању ове конференције, не само у региону, него и у свијету.

“Научни скуп је Међународни скуп прве категорије према категоризацији ресорног Министарства. Оно што је јако важно за наш Универзитет да се од 2019. године, најквалитетнији радови са овог научног скупа објављују у Зборнику радова који се налази у бази података која је најцитиранија и најревелантнија за нас на Универзитету”, навео је Кулић.

Професор  Универзита Техничких наука из Новог Сада Стеван Станковски учествовао је у оснивању “Инфотеха”.

“Пратећи ових 20 година могу да кажем да смо направили једну квалитетну конференцију која сигурно превазилази оквире регионалне на које смо иначе навикли. То се најбоље види по томе колико су радове са ове конференције тражени да се прикажу  преко других научних платформи и то је показатељ да су квалитетни радови. Аутори који долазе добро презентују смао свој научни потенцијал и потенцијал институције са које долазе”, рекао је Станковски.

Инфотех обрађује информационе технологије и комуникационе технологије и њихову примјену од инжењерства до биомедицине, дакле, велики и широк опсег радова који су у данашње вријеме најинтересантнији и мотор су и развој саме технологије не само овога простора него и свијета.

Циљ Симпозијума је да окупи експерте, научнике, инжењере, истраживаче и студенте који се баве информационим технологијама и њиховом примјеном у системима управљања, комуникационим, производним и електронским системима, енергетици, као и у другим областима од интереса за бржи и успјешнији развој средине у којој живимо.

Организатор скупа је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и уз техничко коспонзорство Института инжењера електротехнике и електронике.

Filter 2019