Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /латиница

Објављен Зборник докумената “Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом свјетском рату”

Извор: ФИЛТЕР

Из штампе је изашао Зборник докумената “Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом свјетском рату”, у издању Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске и Удружења историчара Републике Српске „Милорад Екмечић“.

Зборник је настао као резултат истоименог научног пројекта који су реализовали наставници и сарадници Катедре за историју и археологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а који је суфинансирало Министарство за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

У Зборнику је, на скоро 400 страница, сабрано 140 архивских докумената који недвосмислено свједоче о томе како су постројбе Независне Државе Хрватске, током Другог свјетског рата, у сребреничком срезу убиле 1076 одраслих мушкараца, 546 жена, 210 стараца и 430 дјеце. Од укупног броја жртава сребреничког среза у Другом свјетском рату (3281), православни Срби су чинили око 68%, што значи више од двије трећине свих жртава. Највише њих убијено је из ватреног оружја – 1129, објешено је 9, заклано ножем 663, измрцварено разним методама мучења 348, умрло касније од последица мучења 95 и убијено у логорима 18.

Filter 2019