Новинари, просвјетари и полиција заједно на вакцинацији

Извор: Независне новине

Медијски радници, који су због природе посла од почетка пандемије вируса корона у сталном контакту са другим особама, могућност вакцинације ће имати када се буду вакцинисали просвјетни радници и полицајци.

Потврдио је ово за ”Независне” Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, рекавши да ће вакцинација ових група почети с приливом веће количине вакцина.

”Новинари, фоторепортери, сниматељи и сви други медијски радници који су често на терену и у контакту са другим особама вакцинисаће се у исто вријеме када и просвјетни радници и полицајци”, навео је Зељковић.

Када је ријеч о едукацији и информисању грађана о вакцинама и процесу вакцинације против вируса корона, град Бања Лука је припремио летке који ће бити подијељени грађанима града на Врбасу, а Зељковић истиче да је Институт припремио сличан материјал који ће бити дистрибуиран у цијелој Републици Српској.

”Припремили смо материјал који је у завршној фази и заједно с колегама из УНИЦЕФ-а, који ће вршити штампање, биће дистрибуиран по читавој Српској”, казао је Зељковић.

Додао је да још не знају тачан датум када ће почети дистрибуција овог материјала, али да ће истовремено бити упућен према свим општинама у Српској.

Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, казао је на јучерашњој сједници Представничког дома БиХ да би до краја марта грађанима БиХ на располагању требало да буде 190.000 вакцина против вируса корона, те да ни он нити СНСД нису криви због застоја у набавци вакцина, већ да је кривица на произвођачима.

Истакао је да је досад путем Ковакс механизма у БиХ стигло око 50.000 вакцина, те да је 30.000 стигло као донација Турске, 50.000 је обезбиједила Кина, Српска је набавила око 50.000, док је 10.000 цјепива ФБиХ добила као донацију из Србије.

Подсјетио је да је путем механизма Ковакс наручено 1.320.000 вакцина, од чега су прве дозе стигле 25. марта, те да настављају стизати сукцесивно.

Говорећи о пројекту регионалне иницијативе набавке вакцина за земље западног Балкана, чији носилац је Србија, Тегелтија је рекао да је писао ентитетима да ли кроз ову иницијативу желе да их набаве.

”Добио сам одговор да ФБиХ жели 300.000, Република Српска 40.000 и Брчко дистрикт 10.000 доза. Не постоје још сигурни рокови када би била испорука вакцина из ове заједничке регионалне набавке”, додао је Тегелтија. Он је рекао да се наредне седмице очекује долазак 50.000 доза ”Синопхармових” вакцина, које ће донирати Кина за БиХ.

Адил Османовић, шеф Клуба СДА у Представничком дому БиХ, рекао је да ће СДА тражити смјену предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије уколико се, како каже, не ангажује на набавци вакцина против вируса корона за БиХ.

”Оног тренутка када је постало јасно да Ковакс механизам не даје жељене резултате било је недопустиво да предсједавајући Савјета министара и министар цивилних послова не крену у директне разговоре с произвођачима и својим колегама премијерима земаља, како чланица ЕУ, тако и других”, рекао је Османовић. Додао је да му није јасно зашто се предсједавајући Савјета министара више не активира када је ријеч о набавци вакцина. Према његовом мишљењу, предсједавајући Савјета министара и премијери би требало да крену по свијету и траже вакцине, јер је сигурно да се на тај начин може доћи до њих.

”Евидентно је да постоји проблем набавке вакцина у БиХ и у већини земаља ЕУ, али ја не желим да говорим ко је одговоран за ситуацију у другим земљама. Када се тражи одговорност у БиХ, она је најмање на мени и Савјету министара. Та одговорност је много више на неким другим и онима који су коментарисали проблем набавке вакцина у БиХ”, истакао је Тегелтија.

Најављено је да данас у Сарајеву треба да се састану Тегелтија, Радован Вишковић, премијер РС, и Фадил Новалић, премијер ФБиХ, а ријечи ће бити о епидемиолошкој ситуација у БиХ те о набавци вакцина против вируса корона.

Приједлог да се донесе закључак којим се од Вијећа министара и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ тражи да хитно израде и предложе измјене Закона о лијековима и медицинским средствима како би се омогућила бржа регистрација вакцина против ковида није прошао, јер није било ентитетске већине из ФБиХ.

Приједлог је упутио Ненад Стевандић, предсједавајући Српског клуба посланика у Представничком дому БиХ, који је предложио измјене Закона о лијековима и медицинским средствима како би се убрзала набавка вакцина.

Словеначки министар унутрашњих послова Алеш Хојс најавио је да ће се строго кажњавати они који буду одлазили у земље с црвене епидемиолошке листе, као што су земље западног Балкана, а међу њима и у БиХ.

”У Словенији живи велики број наших некадашњих држављана, људи који имају стално или привремено боравиште у БиХ или Србији, а код нас живе привремено. Уобичајена је пракса да они за викенд, а посебно за празнике, какви су пред нама, одлазе својим кућама”, рекао је Хојс.

Filter 2019