Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Нове мјере на словеначкој граници

Извор: Независне новине

Словенија је донијела одлуку којом се улазак у ту земљу различито третира с обзиром на врсту вакцине којом је путник вакцинисан.

Kо је вакцинисан Модерном, у Словенију може ући 14 дана након вакцинације. Онај ко је примио АстраЗенецу може ући 21 дан након првог вакцинисања, а Фајзерову седам дана након другог вакцинисања. Улазак у Словенију из Хрватске могућ је и без теста, али у том случају путници морају бити вакцинисани.

“Онај ко је преболио ковид-19 може уз љекарску потврду која вриједи шест мјесеци ући и у Хрватску и у Словенију. Дакле, они који су пребољели и који су вакцинисани не требају имати негативан тест, као ни хрватски држављани који одлазе у Словенију службено, ради послова сигурности, цивилне заштите и здравства”, каже Дино Kозлевац, преноси Глас Истре.

Словенија је од петка построжила мјере на границама. Дневни мигранти, дакле школарци старији од 13 година и они који раде у словеначким фирмама, морају имати негативан антигенски тест који није старији од седам дана. Након истека тог рока, антигенски тест, који кошта око 25 евра, мора се поновити, а то се, наводи шеф истарског штаба Kозлевац, може учинити у Умагу, Поречу и Бузету.

Антигенски тест морају имати и особе које превозе школарце и оне који користе здравствене услуге у Словенији и они ће тестове платити властитим новцем. Сви други који због оправданог разлога путују у Словенију морају имати ПЦР тест.

Људи у транзиту, с друге стране, не морају имати ни тест, нити икакве потврде при уласку у Словенију.

“Ти путници морају видјети шта држава, крајња дестинација у коју путују, тражи, је ли то Италија, Аустрија или нека друга земља. На граници вас питају гдје идете. За Трст? Ок, пусте вас, али ако вас затекну да сте се зауставили у Словенији, платит ћете казну. Дакле, морате напустити Словенију најкраћим путем”, објашњава Kозлевац.

Напомиње да је ријеч о очекиваној одлуци, узме ли се у обзир ситуацију у окружењу.

“Оно што сви видимо јест да се земље затварају. Њемачка сугерира грађанима да не путују за Ускрс, Аустрија је затворена, Италија и Словенија су у црвеном, тако да у околним земљама, али и у другим хрватским жупанијама, ситуација није никако добра”, изјавио је Kозлевац. Одлука словеначких власти на граници вриједиће најмање до 2. априла.

Filter 2019