Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /латиница

Нова правила за обуку будућих возача: Теоретска настава и прије пунољетства

Извор: Глас Српске

Кандидати за полагање возачког испита млађи од 18 година убудуће ће моћи три мјесеца прије пунољетства да слушају теоретску наставу о саобраћајним прописима и првој помоћи, што ће им, како кажу у ауто-школама, и те како помоћи да прије дођу до дозволе.

То је прописано измјенама Правилника о оспособљавању за возача моторних возила у БиХ, који је објављен у посљедњем броју “Службеног гласника БиХ”, а чија примјена би требало да почне 1. маја ове године.

Како је наведено у овом документу, који је донијело Министарство комуникација и транспорта БиХ, кандидатима који посједују возачку дозволу “Б” категорије за управљање моторним возилом са аутоматским мјењачем биће довољно десет часова додатне обуке да би стекли право на управљање возилом “Б” категорије са ручним мјењачем.

Једна од новина је и да аутомобили за обуку убудуће неће морати бити млађи од 12 година.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука и власник бањалучке ауто-школе “Мир” Миленко Јаћимовић истакао је за “Глас Српске” да ће, захваљујући измјенама према којима ће кандидати три мјесеца прије 18. рођендана моћи да приступе оспособљавању из познавања прописа о безбједности саобраћаја на путевима и прве помоћи, будући возачи моћи боље да се организују.

– Кандидатима припреме, које до сада не могу похађати прије пунољетства, одузимају и по мјесец и по дана. Они се на теоретској настави знају задржати до десетак дана, на рачунајући учење и провјеру знања, тако да се то одужи. Убудуће ће све то моћи да заврше до пунољетства, када остварују право на полагање теорије и прелазе на часове вожње – казао је Јаћимовић.

Према његовим ријечима, има и измјена правилника са којима није задовољан, а тичу се радног односа запослених у ауто-школама.

– Према новим правилима, ако је један инструктор пријављен на осам часова, други не може бити на четири. Тек трећи и четврти инструктор може бити пријављен на четири сата – казао је Јаћимовић, који сматра да није требало мијењати одредбу о старосној граници возила.

Власник ауто-школе “Свјетлосни знаци” из Требиња Драган Бутулија каже да је све што је донесено у новом документу у интересу кандидата и ауто-школа, осим чињенице да возила за обуку могу бити старија од 12 година.

– Мене да се пита, аутомобили за обуку не би требало да буду старији од седам година. Међутим, укидање тог ограничења не би требало да ствара проблеме, јер конкуренција ће избацити старије аутомобиле из ауто-школа – казао је Бутулија.

Власник ауто-школе “Семафор” из Дервенте Драго Ђукић каже да ће кандидати сада имати више времена да се боље припреме за полагање возачког испита, јер сви једва чекају да напуне 18. година да могу полагати и онда све то раде под притиском и на брзину.

– Измјеном правила 2008. године све се закомпликовало. И прије су кандидати млађи од 18 година такође могли готово све да припреме за испит, који су полагали чим постану пунољетни. То је било много једноставније него сада – казао је Ђукић.

Filter 2019