Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

“Некоме можда спасим живот”… Зашто бити добровољни давалац крви?

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије организовало је акцију добровољног даривања крви, која је одржана у просторијама Општине Источна Илиџа. Пријавило се више од 50 давалаца.

На свакој акцији примијетимо оне који први пут дарују крв. Свакодневно се на подручју Источног Сарајева број добровољних давалаца повећава.

Дејан Симанић је, каже, дошао на позив друга јер је сматрао да чини хуман гест. Данас је сигуран да жели бити добровољни давалац крви.

„Некоме можда спасим живот. То је мој циљ, због тога сам дошао и надам се да ће ме и убудуће звати“, каже Симанић.

Филип Матић је крв даровао неколико пута. Увијек с истом мишљу – “доза крви коју дам може спасити нечији живот.”

„Заиста је посебан и другачији осјећај када донирате крви, неупоредиво са било чим другим“, поручује Матић.

Госпава Пејић, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије захвалила је начелнику Источне Илиџе на уступљеном простору, те даваоцима који обнављају залихе крви у Болници “Србија”.

“Завод трансфузијске медицине сваку нашу акцију подржава са захвалним оброцима. Служба трансфузије Болнице још никада није направила проблем и рекла да не може изаћи на акцију, без обзира и на ковид и комплетну ситуацију. Они својим гестом показују колико је та крв неопходна у нашој болници и у цијелој РС“, навела је Пејићева.

И ова акција, као и све у претходних годину дана, организована је по посебном распореду. Дваоци су се најавили и добили термин доласка чиме је избјегнуто веће окупљање.

Др Јелена Стојановић – Лукић, шеф Службе трансфузије у Источном Сарајеву рекла је да ће дозе од 50-ак добровољних давалаца много значити.

“То ће нам у овом моменту много значити јер су резерве крви свих група у нашој служби прилично смањене. Било је у протеклом периоду оперативних захвата, био је и виши број пацијената на хематоонколошком одјељењу, тако да су се резерве доста потрошиле.“

Добра сарадња Службе за трансфузију, Удружења добровољних давалаца али и свих локалних заједница олакшава процес добровољног давалаштва у овој регији.

Наредна акција у организацији Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије биће одржана 17.марта у Сокоцу.

Filter 2019