Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /латиница

Миовчић: Епидемиолошка ситуација погоршана

Извор: Срна

Епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона на подручју Сарајевско-романијске регије је неповољна и у задњих седам дана се усложњава и погоршава, рекао је Срни руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Српске Владо Миовчић.

Он је оцијенио да је погоршање резултат непоштовања епидемиолошких мјера, те да је са доласком топлијих дана већи број социјалних контаката, због чега је на подручју ове регије дошло и до већег броја лица позитивних на вирус корона.

“Јуче и току овог дана од јавних здравствених установа изузето је 150 узорака, од којих је 88 позитивно, од чега 87 на подручју града Источно Сарајево”, истакао је Миовчић.

Миовчић је навео да су тренутно активна 253 случаја, опорављено је 2.959 особа, а од посљедица вируса корона до сада су преминуле 173 особе.

Према његовим ријечима, под здравственим надзором у Сарајевско-романијскох регији су 444 особе, док је из надзора изашло 10.915 особа.

“У нашој регији почела је вакцинација здравствених радника, а Република Српска улаже велике напоре за припрему масовне вакцинације, због чега је потребна много повољнија епидемиолошка ситуација, како би се процес имунизације што ефикасније обавио. Имунизација је, уз поштовање важећих мјера, једина мјера која нас може довести до побједе над овим вирусом”, истакао је Миовчић.

Он је истакао да Српска није доживјала црни сценарио, како су неки предвиђали, нити је здравствени систем пао на кољена, и поред разних специфичности као што су близина Сарајева, туристички потенцијали, велике циркулације становништва…

“Надамо се да ће наше становништво схватити, чути апел – да је сада, као никада, потребно поштовање важећих мјера”, истакао је Миовчић.

Миовчић је напоменуо да се, према законским актима Републике Српске, тестирање може обавити само у јавним здравственим установама, односно у домовима здравља, регионалном центру и Болници “Србија”.

Он је нагласио да се на подручју регије спроводе мјере на јачању капацитета за планирану вакцинацију.

Планом вакцинације су дефинисане приоритетне групе, исто као и за тестирање, а међу њима су три државна и један приватни дом за старија лица, здравствни радници и помоћно особље у здравственим установама, становништво старије од 65 година, као и особе са хроничним болестима.

Filter 2019