Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /латиница

Милуновић: Срби у Сарајеву данас статистичка грешка

Извор: Срна

Двадесетпет година од егзодуса око 120.000 сарајевских Срба сутра ће бити обиљежено на Сокоцу и Равној Романији.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је данас да је обиљежавање 25 година од егзодуса сарајевских Срба у календару важних историјским догађаја у скоријој историји.

Kазао је да је егзодус сарајевских Срба услиједио након потписивања Дејтонског споразума када је шест општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је пет општина подијељено између Републике Српске и ФБиХ.

“Срби су напустили своје куће и станове јер нису жељели да живе под муслиманско-хрватском влашћу”, подсјетио је Милуновић.

Према његовим ријечима, иако је исељавање почело већ у децембру 1995. године, масован егзодус је покренут 17. фебруара 1996. године и трајао је до 16. марта.

“Осим тога што су српски цивили морали да спакују најнужније ствари и крену у неизвјесност, многи становници Илијаша, Грбавице, Хаџића, Вогошће и општине Центар откопавали су посмртне остатке својих покојника, не желећи да муслимански вандали скрнаве гробове њихових најмилијих. На Сокоцу је изграђено српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик, на којем се налазе посмртни остаци 969 бораца Војске РС”, рекао је Милуновић.

Додао је да је, према попису из 1991. године, у 10 сарајевских општина живјело 29,9 одсто Срба и 10,7 одсто Југословена, а половина њих је припадала српском народу, док су данас, како је рекао, Срби у Сарајеву статистичка грешка.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Радомир Граонић најавио је да ће сутра помен бити служен на војничком гробљу Мали Зејтинлик у 12 часова, а потом парастос у 13 часова у манастиру Соколица на Равној Романији.

Програмом је предвиђено полагање вијенаца и цвијећа на спомен-крст на Малом Зејтинлику у 12:10 часова.

Поводом обиљежавања 25 година од егзодуса сарајевских Срба данас је у цркви Светог пророка Илије у Илијашу служен парастос. Обиљежавању је присустовала и делегација Града Источно Сарајево.

Kако жртве сарајевских Срба не би биле заборављене, сутра ће у Источном Сарајеву бити отворена изложба “Одбрана, егзодус, опстанак” у оквиру обиљежавања 25 година од егзодуса Срба из Сарајева.

Filter 2019