Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Кулић: Јачати сарадњу са грчким универзитетима

Извор: Срна

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић и амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу исказали су на данашњем састанку спремност да сарадња ове високошколске установе и грчких универзитета буде интензивнија и боља у наредном периоду, имајући у виду добре историјске односе два народа.

Кулић је навео да је ово друга посјета грчког амбасадора Универзитету у Источном Сарајеву и подсјетио да је прва реализована у октобру прошле године, те да су тада били изненађени колико је низак ниво сарадње ове високошколске установе са универзитетима у Грчкој.

Према његовим ријечима, већ тада је договорено да се нешто по том питању мора промијенити и већ се кренуло у реализацију одређених активности.

– Захваљујући амбасадору и Амбасади Грчке, наш универзитет је почетком године потписао први споразум о сарадњи са Универзитетом Западна Македонија из Козанија који подразумијева размјену наставника, сарадника и студената, учешће у међународним пројектима. Захваљујући амбасадору потписан је Меморандум о сарадњи са Институтом за балканске студије који се налази у Солуну – изјавио је Кулић новинарима у Источном Сарајеву.

Он је додао да су на добром путу, што је веома значајно за Универзитет у Источном Сарајеву, да буде потписан и споразум о сарадњи са престижним Аристотеловим универзитетом у Солуну.

– Просто је недопустиво да је толико низак ниво сарадње између Универзитета у Источном Сарајеву и грчких универзитета, имајући у виду чињеницу о историјском и пријатељском односу народа. Током дешавања у протеклом рату у БиХ, велики број наше дјеце, наших породица боравио је у Грчкој и остварили су нераскидиве везе. То нас обавезује да и ми са универзитета нашу сарадњу интензивирамо – истакао је Кулић.

Папандреу је рекао да је данашњи састанак био прилика да донирају значајну колекцију књига на грчком језику за универзитетску библиотеку и академску заједницу.

Он је додао да је Амбасада Грчке у БиХ покренула веома значајну акцију сарадње са образовним установама, посебно Републике Српске.

– Покренули смо акцију отварања грчких кутака широм БиХ и већ смо један основали у Добоју, а у плану је да у мају буде отворен у Бањалуци – навео је Папандреу.

Он је подсјетио да се ове године навршава 200 година од почетка грчког устанка и ослобођења Грчке од Турака, што представља велики јубилеј, те да је с тим у вези грчка Амбасада покренула активност писања студентских састава о овој теми.

– Теме су упућене на универзитете у Источном Сарајеву и Бањалуци и студенти историје, али и други, баве се писањем различитих текстова, есеја о овој теми. Ових дана ћемо добити те текстове на адресу наше амбасаде и најбоље ауторе ћемо наградити – рекао је Папандреу.

Он је рекао да је задовољан што имају прилику да грчки језик, историју и културу промовишу у образовним установама Републике Српске, истичући да су наишли на велико одобравање домаћина.

Папандреу је додао да је Амбасада Грчке у БиХ покренула активност, посредством Министарства спољних послова и институције “Хеленски фонд за културу”, која функционише као представник грчке културе широм свијета, да професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула буде званични представник грчке културе у БиХ. 

Filter 2019