Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Кризни штаб: Пооштрити мјере, нагли пораст броја обољелих

Извор: РТРС

Чланови Кризног штаба за праћење епидемиолошке ситуације у Републици Српској усљед вируса корона, представници Института за јавно здравство Републике Српске, као и Републичке управе за инспекцијске послове разговарали су данас о погоршаној епидемиолошкој ситуацији у Српској, с циљем разматрања ефеката увођења рестриктивнијих мјера за заштиту здравља становништва, а у складу са препорукама струке.

У Републици Српској констатован је нагли пораст броја обољелих од ковида 19. С тим у вези, медицински радници упозоравају да је епидемиолошка ситуација забрињавајућа и да у таквим околностима заштита живота и здравља грађана мора да буде приоритет, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Сједници Кризног штаба присуствовали су министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар правде Антон Касиповић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министарка просвјете и културе Наталија Тривић, министарка породице, омладине и спорта Соња Давидовић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић пренио је став стручне заједнице по којем би за заустављање забрињавајућег тренда раста новообољелих и хиспитализованих било неопходно пооштрити одређене мјере у заједници, повећати степен свијести и одговорности појединца о нужности примјене личних заштитних мјера и дисциплину у поштовању свих препорука Института за јавно здравство Републике Српске, у циљу заштите здравља становништва.

Закључено је и да је неопходно пооштрити мјере како би се смањио притисак на здравствене установе, како на примарном нивоу гдје се биљежи нагли раст броја прегледаних пацијената, тако и прилив пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом у болнице, а како не би био угрожен процес вакцинације против ковида 19 у Републици Српској.

Министри су из домена своје ресорне надлежности разговарали о рестриктивнијим рјешењима у овом тренутку, посебно за дјелатности и установе које су препознате као мјеста повећаног ризика од преноса вируса.

Грађанима Републике Српске су још једном упутили апел да се придржавају личних заштитних мјера и поштују препоруке Института, како се не би излагали опасности од заразе.


Filter 2019