Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

Корона одвезла пола прихода превозницима у Српској

Извор: Независне новине

Предузећа за превоз путника у Српској и даље су под страховитим ударом кризе, на шта указује и податак да су им приходи у овој години пали и до 50 одсто у односу на исти период 2020.

Колико је ситуација изазвана пандемијом вируса корона погодила ову браншу, свједоче и превозници, који кажу да се биљеже случајеви да у аутобусима буде само возач или један-два путника.

“Независне” су у посједу анализа које је урадило неколико фирми из ове бранше, а који показују да се пад прихода у просјеку креће од 30 до 50 одсто. Да невоља буде већа, пред руководствима ових предузећа нашао се нови изазов – поскупљење горива.

“Трошкови ових предузећа су враћени углавном на исти ниво као прошле године, ако нису и већи јер је осјетан раст цијена нафте и цијена резервних дијелова. Осјетан је и раст осталих трошкова пословања у односу на претходни период”, рекао је за “Независне новине” Дејан Мијић, предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске.

Према његовим ријечима, најгоре стање је у већим локалним заједницама, попут Бањалуке, гдје град одређује број возила и линија које се морају возити. Путника је, истиче, веома мало, а послије 18 сати их готово и нема.

“У Бањалуци су и највећи превозници, с највећим бројем радника, и тренутно трпе највеће губитке, поред предузећа која се баве искључиво међународним саобраћајем”, навео је Мијић.

Предузећима која се баве међународном саобраћајем, како кажу превозници, велики проблем представља и огроман број дивљих комби превозника који и овако мали број путника превозе у малим возилима, узимајући тако од легалних превозника и посљедњу шансу да остваре неки приход.

“Надамо се да ће Влада РС као и до сада препознати значај путничког саобраћаја у очувању привредног и друштвеног живота у РС и одобрити за прва три мјесеца 2021. године помоћ у виду пореза и доприноса на исплаћене плате за све превознике у путничком саобраћају, а за превознике у међународном путничком саобраћају поред тога макар и једну бруто плату за март”, поручују из Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске.

Момчило Сладоје, директор “Центротранса” Источно Сарајево, говорећи о проблемима с којим се бори ова бранша, истиче да је број путника смањен, а осим тога, на снази су и мјере у градском превозу. И треће, како је навео, редуковали су и редове вожње.

“Према мојим процјенама, имали смо око десет одсто полазака са два, једним или ниједним путником. Дакле, у возилу је био сам возач. Или, рецимо, на линији Сарајево – Требиње, имате путника до Фоче, а од Фоче до Гацка ниједног. Или, у повратку из Требиња, сам возач дође до Гацка или до Фоче”, рекао је Сладоје за “Независне новине”.

Подсјетимо, прије неколико седмица је Унија удружења послодаваца РС писала премијеру Српске Радовану Вишковићу, а у допису су му се обратили с приједлогом за нови пакет помоћи превозницима у друмском превозу путника.

Filter 2019