Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo i Kalinovik: Bliža saradnja u turizmu i privredi

Izvor: FILTER

Kalinovik je jako specifična i za Istočno Sarajevo značajna lokalna zajednica, poručio je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Kalinovik.

Ćosić je podsjetio da je veliki broj građana Istočnog Sarajeva, kao i ljudi koji su živjeli u Sarajevu, porijeklom iz Kalinovika i da se to mora poštovati.

U fokusu razgovora sa načelnikom opštine Radomirom Sladojem, zamjenikom načelnika Đorđem Sladojem i predsjednikom Skupštine opštine Draganom Ždralom, bio je turizam.

“Dogovorili smo da u okviru ponude Turističke organizacije Istočno Sarajevo svoje mjesto nađu i turistički potencijali na Zelengori, gdje opština Kalinovik planira da razvije turističko naselje”, naveo je Ćosić.

Biće uspostavljena saradnja i u oblasti stočarstva. Posredstvom Gradske uprave uz saradnju sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, biće predstavljena ideja o stvaranju oglednog dobra na farmi krava u mjestu Gvozno u opštini Kalinovik. Zaključeno je da bi to bila kvalitetna naučna baza u oblasti stočarstva, a gdje bi studenti sticali praktična iskustva.

“Ostvarićemo i kontakte sa Olimpijskim centrom “Jahorina” u vezi sa mogućnostima korištenja infrastrukture za skijanje na lokalitetu Jelašca, gdje već postoji predratna skijaška staza dužine 1.100 metara. Tu je opštini potrebno pomoći u pogledu dobijanja vertikalne infrastrukture”, dodao je Ćosić.

On je najavio podršku Gradske uprave i u namjeri rukovodstva opštine Kalinovik da trajno riješi pitanje kapaciteta Doma za smještaj starijih osoba u ovoj opštini.

Takođe, dogovorena je direktna, institucionalna saradnja Istočnog Sarajeva i Kalinovika, te zajedničkog nastupa prema Vladi Republike Srpske.

Važan dio razgovora bila je i putna infrastruktura. Istočno Sarajevo i Kalinovik će adaptaciju puta Kalinovik – Nevesinje zajednički kandidovati Vladi Republike Srpske, sa namjerom da se obaj dio značajnije poveže sa hercegovačkom regijom.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je podsjetio da će u novoj sportskoj dvorani na Trgu Republike Srbije biti otvorena “Hercegovačka kuća”. Sa rukovodstvom opštine Kalinovik razgovarao je o mogućnosti da tu svoje mjesto nađu proizvodi iz Kalinovika.

Ćosić je posebno istakao da Kalinovik ima veliki potencijal u oblasti prikupljanju ljekobilja, te da će i to biti predstavljeno investitorima sa područja Istočnog Sarajeva i šire regije.

Filter 2019