Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /латиница

Источно Сарајево и Калиновик: Ближа сарадња у туризму и привреди

Извор: ФИЛТЕР

Калиновик је јако специфична и за Источно Сарајево значајна локална заједница, поручио је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева након састанка са руководством општине Калиновик.

Ћосић је подсјетио да је велики број грађана Источног Сарајева, као и људи који су живјели у Сарајеву, поријеклом из Калиновика и да се то мора поштовати.

У фокусу разговора са начелником општине Радомиром Сладојем, замјеником начелника Ђорђем Сладојем и предсједником Скупштине општине Драганом Ждралом, био је туризам.

“Договорили смо да у оквиру понуде Туристичке организације Источно Сарајево своје мјесто нађу и туристички потенцијали на Зеленгори, гдје општина Калиновик планира да развије туристичко насеље”, навео је Ћосић.

Биће успостављена сарадња и у области сточарства. Посредством Градске управе уз сарадњу са Универзитетом у Источном Сарајеву, биће представљена идеја о стварању огледног добра на фарми крава у мјесту Гвозно у општини Калиновик. Закључено је да би то била квалитетна научна база у области сточарства, а гдје би студенти стицали практична искуства.

“Остварићемо и контакте са Олимпијским центром “Јахорина” у вези са могућностима кориштења инфраструктуре за скијање на локалитету Јелaшца, гдје већ постоји предратна скијашка стаза дужине 1.100 метара. Ту је општини потребно помоћи у погледу добијања вертикалне инфраструктуре”, додао је Ћосић.

Он је најавио подршку Градске управе и у намјери руководства општине Калиновик да трајно ријеши питање капацитета Дома за смјештај старијих особа у овој општини.

Такође, договорена је директна, институционална сарадња Источног Сарајева и Калиновика, те заједничког наступа према Влади Републике Српске.

Важан дио разговора била је и путна инфраструктура. Источно Сарајево и Калиновик ће адаптацију пута Калиновик – Невесиње заједнички кандидовати Влади Републике Српске, са намјером да се обај дио значајније повеже са херцеговачком регијом.

Градоначелник Источног Сарајева је подсјетио да ће у новој спортској дворани на Тргу Републике Србије бити отворена “Херцеговачка кућа”. Са руководством општине Калиновик разговарао је о могућности да ту своје мјесто нађу производи из Калиновика.

Ћосић је посебно истакао да Калиновик има велики потенцијал у области прикупљању љекобиља, те да ће и то бити представљено инвеститорима са подручја Источног Сарајева и шире регије.

Filter 2019