Thu. Apr 22, 2021
ћирилица /латиница

Иницијативни одбор: Преиспитати рад Борачке организације Пале коју су приватизовали

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Незадовољни начином рада и избора органа управљања Борачке организације Пале, група бораца, РВИ и чланова породица погинулих бораца формирала је Иницијативни одбор за превазилажење нестатутарног рада руководства Борачке организације Пале.

Борци који се не могу учланити и рад Борачке организације која је приватизована, били су главни разлози због којих је Иницијативни одбор формиран, поручују чланови одбора.

Недавно је један демобилисани борац затражио од Борчке организације на увид Статут, и тада је дошло до новог проблема, тврде у Иницијативном одбору.

„Све што Борачка организација није дала Иницијативном одбору на увид, добили смо од институција. Статут нам нису дали, добили смо га од суда на Сокоцу. Нису нам дали финансијски извјештај, добили смо га од Општине Пале. Такве информације не смију да буду сакривене од бораца”, истакао је Радосав Живковић, предсједник Иницијативног одбора.

На данашњој конференцији за медије саопштено је да је Иницијативни одбор донио неколико закључака који су упућени Борачкој организацији општине Пале, Општини Пале и Борачкој организацији Републике Српске.

“Догађај који је убрзао дешавања јесте ванредна сједница Предсједништва БО Пале одржана 25.03.2021. године, и изјаве за медије коју су том приликом дате. Предсједник Предсједништва БО Пале је, између осталог, изјавио: “Да је у позадини много дубља прича са покушајем урушавања не само паљанске Борачке организације, него и Републике Српске.”  Нама није познато да је било ко, некада, оптужио групу бораца за намјеру “урушавања Републике Српске”. Оваква нечувена изјава руководства Борачке организације Пале, које није изабрано у складу са Статутом, доказ је катастрофалних кадровских рјешења у организацији. Захтијевамо од нелегалног руководства Борачке организације Пале ХИТНО извињење на овако скандалозну изјаву”, наводи се у једном од закључака.

Иницијативни одбор позива све чланове предсједништва у свих 8 мјесних одбора да им се придруже, како би заједно вратили повјерење бораца у огранизацију. Позивају Општину Пале да изврши комплетну ревизију, или надзор, цјелокупног рада Борачке организације општине Пале у посљедњих 5 година. Поручују да Ошштина има законску обавезу да то уради јер се из буџета издавајају велика средства за рад организације.

“Захтијевамо од руководства БОРС-а да детаљно и у што краћем року провјери стање у Борачкој организацији Пале, по свим питањима наведеним у предметној Информацији, и донесу одлуку о провођењу ванредних избора у Борачкој организацији Пале. Овим ћемо омогућити стварање услова за почетак враћања дигнитета организацији”, наводи се у једном од закључака Иницијативног одбора.

Иницијативни одбор захтијева од руководства Борачке организације општине Пале да у складу са Статутом донесу одлуку о расписивању ванредних избора и поднесу неопозиве оставке. Исто траже и од чланова Скупштине, Предсједништва и свих одбора у Борачкој организацији општине Пале.

Радосав Живковић, предсједник Иницијативног одбора, истакао је да је Статут Борачке организације општине Пале нарушен и да ће морати да реагују Борачка организација РС као и општина Пале.

„Не можете добити Статут, не можете добити финансијски извјештај, не можете добити ништа. Зашто? Зато што су свјесни до које мјере је ово отишло. Општина Пале ће морати реаговати зато што годишње даје из буџета 70 до 80 000 КМ. У посљедњих пет година од чланарина је прикупљено 1.318 КМ, а потрошено је 586.000КМ“, додао је Живковић.

Игор Вукашиновић, ратни војни инвалид (100%), истакао је да неко ко је ратни војни инвалид никако не може бити неформална група грађана.

„У нашој општини је око 4.000 људи који су били на било који начин у Одбрамбено-отаџбинском рату. У овој општини има 320 инвалида, а 1% људи су чланови. Наша БО у задњих пет година никад није бројала више од 35 до 40 чланова. Ми смо проглашени као неформална група грађана, а ја мислим да смо добро формални”, каже Вукашиновић.

Иницијативни одбор конституисан је 16. 03. 2021, године с циљем превазилажења нестатутарног рада руководства Борачке оргаизације општине Пале.

Данас су поновили да им је жао што су проблеми Борачке организације Пале на овај начин доспјели у јавност. На вријеме су, поручују, замолили руководство Борачке организације Пале да све проблеме рјешавају између себе.

Контактирали смо и руководство Борачке организације Пале. Предсједник предсједништва нас је обавијестио да је у понедјељак поднио оставку на све функције у организацији, док се предсједник БО Пале није јављао на позиве новинара.

Filter 2019