Sun. Apr 18, 2021
ћирилица /латиница

Именовање Шмита на чекању

Извор: Глас Српске

Сједница Управног одбора Савјета за имплементацију мира, на којој је требало да се разговара о имену будућег високог представника у БиХ, требало је да буде одржана 16. марта, али је због недостатка сагласности међу међународним партнерима, али и усљед новонастале ситуације унутар БиХ, она отказана, сазнаје “Глас Српске”.

Како нам је рекао добро обавјештен извор близак међународним структурама у Сарајеву, након што је Народна скупштина РС усвојила Информацију о примјени Анекса 10. Дејтонског споразума и десет закључака у вези са радом високог представника и чврстог става који је заузео руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, разговори о имену насљедника Валентина Инцка су пролонгирани док не буде постигнута сагласност свих фактора.

Да је кандидатура Кристијана Шмита и Џозефа Инграма на дугом штапу и да је дошло до промјене курса, видљиво је посљедњих дана јер се о новом високом представнику све мање говори, а о томе је причао и предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Он је рекао да је, упркос разним негодовањима опозиције у Српској, посљедње закључке НСРС о одласку ОХР-а из БиХ било важно усвојити.

– Послије њих нигдје нема приче о томе да долази нови високи представник, јер се изучава шта значе закључци Народне скупштине, и ја то знам. Дакле, веома је било смислено и храбро у протеклом времену доносити закључке у вези са позицијом међународне заједнице и високог представника у контексту Дејтонског споразума. То је било неопходно, јер ћемо сигурно једног дана морати да пишемо биланс у коме ћемо се позивати на поменуте закључке које нису хтјели да уваже – објаснио је Додик.

Извор “Гласа Српске” потврдио је да је дошло до застоја, јер су земље из којих долазе кандидати, а нарочито Њемачка, одлучиле да, ипак, буде уважен став свих фактора и да њихов кандидат буде именован уз поштовање свих процедура.

– Ниједна држава неће да предложи кандидата који би био оспорен од било кога и сви су сагласни да је потребно пронаћи рјешење које ће бити свима прихватљиво. У том смислу постоји жеља да буде испоштован и став Русије, која је важан фактор у цијелој причи, али и став РС који је недвосмислено представљен кроз закључке Народне скупштине – рекао је извор.

Члан Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски каже да је могуће да су закључци НСРС имали утицаја и да је то индикатор да међународни актери желе да испоштују консензус домаћих партнера. Ипак, он напомиње да не треба заборавити да не постоји ни консензус унутар самог ПИК-а.

– Кристијана Шмита су поједини међународни, али и овдашњи домаћи кругови означили као кандидата руско-њемачке коалиције. Чак је било говора да је он био замишљен као рјешење бивше америчке администрације, а да је након избора у САД дошло до застоја. Дакле, у међународним круговима постоје спорови и нема консензуса – рекао је Ситарски.

Он додаје да је потребно видјети и другу страну медаље, а то је да свако блокирање именовања Шмита подразумијева останак Валентина Инцка.

Став Русије

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић примио је јуче у наступну посјету новоименованог амбасадора Русије у БиХ Игора Калабухова који је том приликом поновио став његове државе о потреби затварања ОХР-а. Калабухов је у разговору са Комшићем поновио раније изречен став да је Русија принципијелно на стајалишту да је ОХР неопходно затворити без обзира на персонална рјешења.

Filter 2019