Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Израели: Србима учињена велика неправда, свијет треба да зна истину

Извор: Срна

Независна међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995 године једногласно је утврдила да је српском народу у БиХ учињена велика неправда, те је сачинила извјештај како би се свијету показала истина о српским страдањима, рекао је предсједник ове комисије професор из Израела Рафаел Израели.

Израели је рекао да су се у сукоб у БиХ уплитале велике силе, углавном САД и НАТО снаге, које су преузеле на себе да “спроводе правду”, али су се у ствари сврстале на страну Муслимана и Хрвата и сасвим јасно показале да су пристрасне на уштрб Срба.

Он је истакао да су САД приказивале Србе, који су учествовали у овом тројном сукобу, као злочинце, који нападају Муслимане, оптуживши их и за наводни геноцид у Сребреници и за многе друге ствари.

“Паралелно са тим, приказивали су Муслимане као `свеце`, јер су они били ти јадници које је прогонио запад и морали су да приказују Србе као злочинце”, рекао је Израели за РТРС.

Он је оцијенио да су западне силе имале погрешну рачуницу, јер су отвориле пут исламским фундаменталистима и тиме “саме себе раниле у ногу”.

Израели је навео да су Срби рат у БиХ који је почео 1992. године видјели као друго поглавље Другог свјетског рата, те су одлучили да не дозволе да им се ужаси из Другог свјетског рата понове.

Он је оцијенио да је најтужнији дио извјештаја Комисије закључак да је српска хришћанска заједница у дијелу Сарајева под муслиманском контролом потпуно уништена и да је тај процес праћен са дехуманизацијом те заједнице и порицањем правде за жртве и њихове породице.

“Супротно имиџу у којем се стално говорило о ужасима које су Срби из Бањалуке чинили над Сарајевом, а што је дјелимично тачно, најтужније је то што су Муслимани остали у Сарајеву и наставили да обнављају и граде тај град, док је српско становништво Сарајева у потпуности било присиљено да напусти град или
су их на хиљаде убили Хрвати и Муслимани”, рекао је Израели.

Он је напоменуо да се може рећи да је Сарајево, као највећи град у којем су за вријеме Тита три највеће заједнице у Југославији живјеле у миру, постало град очишћен од Срба.

“Прије него што су изашли из града, претрпјели су огромна страдања, убиства, мучења, силовања, и те трауме које су и данас присутне говоре да је то сага која није добро завршена”, рекао је Израели.

Говорећи о раду шесточлане Комисије, Израели каже да су током писања извјештаја, који садржи више од 1.000 страница, настојали да буду коректни, односно да узму у обзир сва разматрања и да их обједине у закључке.

Он каже да је Комисија инсистирала на томе да ниједан члан не уноси своја лична политичка увјерења, каква год да су, већ да остану строго неутрални, правични и фер током рада и приликом писања извјештаја.

Израели је додао да је као предсједник Комисије преузео задатак да обједини на хиљаде докумената, односно грађе, која је узета из архива Хрватске, Србије, муслимана из БиХ и свих других комисија и музеја, како би саставили максималну количину грађе, тако да нико не може да приговори да су налази пристрасни.

Говорећи о карактеру рата у БиХ, Израели је рекао да постоје двије могуће верзије – једна је да се радило о међународном сукобу, а супротан став био је да је рат био унутрашњи или грађански зато што су међусобно ратовале јединице у саставу југословенске федерације, а нарочито три највеће компоненте Југославије – Срби, Бошњаци и Хрвати.

Он је рекао да је проблем био у томе што су свака од три државе које су учествовале у рату Србија, Хрватска и БиХ морале истовремено да се побрину и за своје мањине које су живјеле у једној од ових држава.

“Више од милион и по Срба било је у Хрватској, имали сте велику већину, неколико стотина хиљада у БиХ, чак и више од тога и тако даље… што не само да условљава начин на који смо описали рат са свим појединостима у свим нашим налазима, него је и диктирало начин на који је сукоб на крају ријешен 1995. Дејтонским споразумом, који је донио привремено рјешење”, рекао је Израели.

Када је ријеч о медијском извјештавању о догађајима који су се догодили током рата у БиХ, Израели је оцијенио да је једна од тужнијих ствари та што су водећи медији у Европи, који би требало да буду објективни и пишу чланке на основу истраживања и провјерених чињеница, често приписивали Србима ствари које су радили Муслимани.

Говорећи о вези савремене бошњачко-муслиманске политичке елите у Сарајеву са међународном екстремистичком мрежом и терористичком инфраструктуром, Израели је навео да те везе постоје.

“Они дјелују под кринком и маском претварајући се да мирољубиво дјелују, али у подземљу склапају савезништво са Муслиманском браћом и другим групама. Тајно улазе у Босну, али и у друга мјеста у Европи, те се инфилтрирају у друштво”, рекао је Израели.

Filter 2019