Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /латиница

За скоро годину дана у Палама регистровано 1 080 обољелих од вируса корона

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

На територији општине Пале тренутно је 48 активних случајева заражених вирусом корона. Од почетка пандемије до данас укупан број регистрованих случајева у Палама износи 1 080. Незванично више од тог броја, јер се однедавно тестирају само грађани са тежом или средње тешком клиничком сликом.

Епидемиолошка ситуација тренутно није забрињавајућа, истакао је у изјави за Филтер др Небојша Тановић, координатор квалитета Дома здравља Пале.

На подручју Пала свакодневно се биљеже нови случајеви обољелих од вируса корона, а разлози за погоршање епидемиолошке ситуације огледају се у непоштовању превентивних мјера, наводи др Тановић.

„Погоршању епидемиолошке ситуације допринијело је непридржавање мјера, почевши од свих друштвених дешавања гдје је присутна већа количина људи, затим од прослављања одређених слава, свадби, окупљања на сахранама. Морамо поменути и сезону на Јахорини. Она је једним дијелом довела до повећања броја позитивних“, каже Тановић.

У зависности од социјалних дешавања, долази и до погоршања епидемиолошке ситуације. Од почетка пандемије вируса корона, свакодневно се биљеже нови случајеви, а тренутно стање на територији општине Пале је такво да клиничке слике пацијената нису за хоспиталицазију него су за амбулантно лијечење.

„У задње вријеме се тестирају они са тешком клиничком сликом или са средње тешком клиничком сликом и долазило нам је 90% позитивних налаза од свих налаза које смо радили. Тренутно је тај број спао на неких 60% али узимамо много већи број узорака. Клиничке слике у 0,5% случајева, људи завршавају у болници, што значи да, ако данас на програму тестирања имамо 22, њих једно или двоје заврше у болници”, објашњава Тановић.

Старија популација је и даље најугроженија. Вирус доводи до слабљења организма, а разлог зашто старији завршавају на респираторима је што најчешће имају још неку болест која их доводи у ризичну ситуацију. Вирус се у организму задржава и до 10 дана и доводи до слабљења организма.

„Пацијенти се јављају чим препознају неке од симптома. То најчешће буде температура која траје од 7-10 дана. Оно због чега су старији угрожени је што сам вирус остави одређену посљедицу на коју се касније “накалеми” бактеријска упала на вирусну и то је један од разлога што се у терапији дају антибиотици, да не би дошло до компликације“, истакао је Тановић.

Он апелује становницима општине Пале да се придржавају мјера, да носе маске, користе дезинфикациона средства и да смање контакте који нису обавезни.

Filter 2019