Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

За изградњу школе и вртића подршка са републичког нивоа

Извор: Срна

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Источном Сарајеву да ће институције Српске наставити да помажу развој општине Источно Ново Сарајево, као што су чиниле и до сада, те најавила изградњу још једне школе која ће бити завршена за неколико година.

Она је похвалила сарадњу руководства ове локалне заједнице са свим институцијама Републике Српске, те истакла да је територија града Источно Сарајево од стратешког значаја за Српску гдје се задржало становништво које је некада живјело у Сарајеву, а доживјело је трауму у грађанском рату.

“Заиста се добро осјећам овдје, јер видим један нови град који дише пуним плућима, који изгледа модерно, а одговара потребама својих становника, а има и људе који имају визију како даље да се развија”, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да даје подршку свему ономе што су локалне власти и замислиле и оствариле, као и да руководство Источног Новог Сарајева разумије потребу својих становника и хоће да им буде на услузи.

“Могу обећати грађанима Источног Новог Сарајева да све што буду заједно договорили са локалним властима, подржаће републичке власти”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су садашњи начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић и његов претходник Љубиша Ћосић, заједно са институцијама Републике Српске, направили мјесто у којем има све више становника, али и дјеце, чиме расте потреба за новим садржајима и понудама.

Након разговора са начелником и заједничким обиласком Парка великана и локација на којима ће бити ископано језеро и изграђен вртић, она је рекла да данашњом посјетом жели да пружи подршку визији изградње општине Источно Ново Сарајево.

“Захваљујем се начелнику Kатићу на позиву, који жели да ова општина настави да се развија, као што се развијала и до сада, не губећи ову динамику која је видљива и присутна читав низ година”, рекла је Цвијановићева.

Она је новинарима рекла да ће бити изграђен рекреативни центар са језером и читавим низом других садржаја, који ће представљати мирну оазу за становнике ове локалне заједнице, те изразила задовољство јер постоји потреба за објектима за предшколску и школску дјецу.

Цвијановићева је подржала изградњу нове школе, али и вртића, за који је рекла да ће кабинет предсједника Републике Српске учествовати у суфинансирању тог пројекта.

“Послаћу привреднике да и они као инвеститори буду они који ће правити станове, да ми рјешавамо неке друге садржаје, а данас се можемо похвалити свим оним што су и културни и спортски садржаји, а биће још тога у будућности”, нагласила је Цвијановићева.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић изјавио је да је са предсједником Српске Жељком Цвијановић данас договорена изградња новог вртића, што ће бити заједнички пројект ове општине и Kабинета предсједника Српске.

Kатић је навео да већ постоји идејно рјешење за вртић, чија би изградња требало да кошта око 1,2 милиона KМ, те да ће идуће седмице бити расписан јавни позив за израду главног пројекта, а потом и за одабир извођача да би малишани већ идуће године могли да уселе у нови објект.

Након разговора са Цвијановићевом и заједничким обиласком Парка великана и локација на којима ће бити ископано језеро и изграђен вртић, Kатић је појаснио да се указала потреба за изградњу још једног вртића, будући да је ово једна од ријетких локалних заједница у Српској са позитивним прираштајем.

Kатић је подсјетио да је у општини Источно Ново Сарајево 2017. године, заједно са институцијама Републике Српске изграђен вртић “Патријарх Павле”, чији је почетни капацитет био 120 мјеста, а али је због увећане потребе простор реорганизован и добијено је 170 мјеста.

“Разговарали смо о још једној идеји, а то је да подигнемо спомен-обиљежје за жртве НАТО бомбардовања”, рекао је Kатић.

Он је подсјетио да су 1995. године и Сарајевско-романијска регија и Република Српска претрпјеле велике жртве од НАТО агресије, у којој је страдало 50 војника и око 170 цивила.

Kатић је додао да је упознао предсједника Српске са пројектима чија је реализација започела у овој општини, прије свега радовима на завршетку спортске дворане и зграде позоришта.

“Ове године заједно са Владом Републике Српске крећемо у изградњу студентских домова, зграде ректората, музичке академије, уређење корита ријеке Тилаве, изградњу језера које ће бити оаза мира за све становнике општине”, рекао је Kатић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево прецизирао је да је ријеч о пројектима вриједности веће од 20 милиона KМ, који би требало да буду завршени у наредних годину и по, а реализују се у сарадњи са институцијама Српске.

Kатић је исказао велику захвалност Цвијановићевој за подршку и разумијевање за све добре ствари које су урађене или се раде у Источном Новом Сарајеву, заједнички са Владом Републике Српске и српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

“То је прави примјер како општина Источно Ново Сарајево заједно са институцијама Републике Српске ради на остварењу пројеката за бољи и љепши живот у нашој локалној заједници”, истакао је Kатић.

Filter 2019