Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

Заједнички до бољег пласмана пољопривредних производа

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

У Палама је одржан састанак о теми регионалног развоја пољопривредне производње. Учествовали су представници општина у саставу града Источно Сарајево који су изнијели приједлоге заједничког дјеловања с циљем увезивања пољопривредних произвођача.

Вања Вукојичић, пројект менаџер, истакла је да је на данашњем састанку разговарано о закључцима и сегментима које треба унариједити како би се пољопривредна производња довела на завидан ниво. Један од тих закључака се односи на укључивање Пољопривредног факултета као савјетодавне подршке.

„Дошли смо до закључака које ћемо у што скоријем времену да спроведемо. Јасно смо поставили активности које свака општина треба да испуни како бисмо могли да идемо даље и да развијамо нашу пољопривредну производњу. Дошли смо до закључака да ми имамо ресурсе, да их требамо искористити али и да то не можемо да радимо као појединци. Требамо да укрупнимо нашу производњу, да окупимо наше пољопривредне произвођаче, да створимо квалитетну понуду. Потребно је и да укључимо стручна лица која заиста познају тематику и да дамо подстицаје и мотивацију људима да се баве производњом али и руралним развојом“, истакла је Вукојичићева.

Она је додала да Аграрни фонд града Источно Сарајево треба да буде тијело које ће све пољопривредне произвођаче да окупи и да информише о отвореним јавним позивима, те о критеријумима које треба испунити како учествовали у тим пројектима.

Бошко Југовић, начелник општине Пале истакао је да је данашњи састанак организован с циљем проналаска одговарајућег модела како уктупнити производњу, те производе пласирати на тржиште. Он је додао да се општина Пале може сврстати у у ред приоритетних општина у области пољопривреде.

„С обзиром на то да посједујемо квалитетну и савремену пијацу, дошло је вријеме да те производе пласирамо кроз одређена удружења. Из тог разлога смо данас организовали овај састанак гдје ће сви начелници одјељења за привреду из општина у саставу града Источно Сарајево, као и наши пријатељи из Рудог, да пренесу одређене позитивне праксе”, рекао је Југовић.

Filter 2019