Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Закон о ОБА нестао без трага

Извор: Глас Српске

Уставни суд БиХ 1. јуна 2017. године прогласио је неуставним одредбе Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ (ОБА) које се односе на тајно праћење и снимање и наложио Парламенту БиХ да их у року од шест мјесеци промијени, али то до данас није учињено, што практично значи да ОБА скоро пуне четири године противуставно проводи мјере тајног праћења и снимања или простим језиком речено – прислушкује противуставно и незаконито.

Спорне одредбе закона кажу да “употребу мјера тајног праћења може одобрити генерални директор уз сагласност предсједавајућег Савјета министара БиХ ако би одгађање проузроковало непоправљиву штету по безбједност БиХ”. Савјет министара БиХ, са намјером спровођења одлуке Уставног суда, усвојио је у марту 2018. године Приједлог измјена Закона о ОБА који је скоро двије године путовао до парламентараца и тек у фебруару прошле године стигао пред Дом народа БиХ. Међутим, Уставноправна комисија тог дома у мају прошле године је вратила закон на дораду, тражећи од Колегија да се отклоне све неправилности на које је указао законодавно-правни сектор. Послије тога се закону губи сваки траг и он никада више није дошао на дневни ред и пред делегате Дома народа. Посебно интересантно је да спорни Приједлог закона о ОБА није уопште био на дневном реду Представничког дома, иако је уобичајена процедура да се закони прво упућују на усвајање овом парламентарном дому, а тек онда Дому народа.

Шеф српских делегата у Дому народа и члан Уставноправне комисије Средоје Новић каже за “Глас Српске” да је Приједлог измјена Закона о ОБА на који је Канцеларија за законодавство изнијела примједбе крајем маја прошле године враћен на дораду и никада више није дошао на дневни ред.

– Гдје је тај закон и зашто га нема, ја не знам, а искрено не знам ни шта да кажем у вези свега тога, осим да је то невјероватно и недопустиво. Савјет министара је у марту 2018. године усвојио приједлог закона и тада је законодавно-правни сектор изнио примједбе и дао упутства за отклањање појединих неправилности које су, између осталог, биле везане за јединствена правила за израду закона. Закон је послије пуне двије године дошао пред Дом народа, а да за то вријеме нису отклоњене неправилности на које је указао законодавно-правни сектор, нити је достављено обавезно мишљење Агенције за заштиту личних података БиХ. Зато је Уставноправна комисија Дома народа закон вратила на дораду и од тада га више нема – објашњава Новић.

Према његовим ријечима, пошто је Уставни суд БиХ још 1. јуна 2017. године укинуо одредбе постојећег Закона о ОБА, а предложене измјене још нису прихваћене, то практично значи да ОБА противзаконито спроводи мјере тајног праћења и снимања.

– Ако се томе дода и чињеница да се против директора ОБА БиХ води кривични поступак због оптужбе за злоупотребу службеног положаја, а тај поступак је и даље у току без обзира на то што је првостепеном пресудом ослобођен одговорности, онда је свакоме иоле паметном јасно у каквој земљи живимо – каже Новић.

Пресуда

У пресуди Уставног суда БиХ наводи се да су одредбе члана 78. Закона о ОБА противне Уставу БиХ и Европској конвенцији о људским правима “зато што предсједнику Суда БиХ или судије кога он овласти дају неограничен опсег дискреције када је ријеч о продужењу налога за тајно праћење”.

– Оспорене одредбе не гарантују појединцу одговарајућу заштиту од произвољног мијешања у уставна права. Такође, оспорене одредбе не осигуравају да се мјере праћења неће уводити случајно, нерегуларно или без прописног и адекватног разматрања – наводи се у одлуци Уставног суда.

Filter 2019