Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Завршена селекција 22. “Лут феста”

Извор: Срна

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест 2021”, који би требао да буде одржан од 20. до 24. септембра под мотом “Нови изазови луткарству”, окупиће луткаре из 10 земаља, који ће се малишанима у Источном Сарајеву на сцени или путем онлајн платформе представити са око 20 представа.

– Поводом Свјетског дана луткарства, 21. марта, `Лут фест` шаље поруку да се и у овим чудним и тешким временима, стрпимо још мало и у септембру, са новим искуствима и са несебичном храброшћу, надахнућем и страшћу наставимо ширење луткарске умјетности –  изјавио је данас Срни селектор Фестивала Витомир Митрић, редитељ.

Тада ће се, најавио је он, дјеца озарених лица, уз жамор, поново наћи у измишљеним свјетовима, маштати и уживати у причама и чаролији игре лутака.

Према његовим ријечима, свијет луткарства представља свијет анимације у којој лутке живе само ако су заједно са погледима, срцима и душама дјеце, која нарочито уз лутку памте садржај и збивања приказана на сцени, када их гледају и слушају осјете њихову енергију, стварају емотивне везе и доживљавају ефективно-моторно, те трагају за поруком представе.

– Овогодишњи, 22. `Лут фест`, као и све досадашње фестивале, не правимо ради ужег круга или групе корисника ове умјетности, већ ради општег значаја, чинећи луткарство доступније дјеци свих узраста, стварајући основ за умјетничко образовање и естетско уживање. У складу са тим, `Лут фест` је град Источно Сарајево поставио на мапу најзначајнијих градова свјетског луткарства – нагласио је Митрић.

Он је појаснио да се као селектор Фестивала код избора представа водио основним постулатима да сценске лутке изражавају свијет игре, дух облика, тајновиту анимацију предмета, слика и говор знакова на сцени.

Према његовим ријечима, позоришта чије су представе засноване на високим дометима савремене естетике луткарског позоришта и које су окренуте перцепцији младог гледаоца нашле су своје мјесто у овогодишњој селекцији Фестивала.

– Издвајам двије представе Државног луткарског позоришта `Сливен` из Бугарске `Краљ Јелен` и `Славуј`, затим Театар `Камелеон` из Пловдива са представом `Бубица` и Луткарско позориште `Сенџу` са представом `Самурајева кћерка`, Московски луткарски театар са представом `Бајка о златном пјетлићу`, из Словеније треба да дођу два театра `Кускус институт` из Љубљане са представом `Звучна кухиња` и Луткарско позориште `Небо` са представом `Огледалце` – прецизирао је Митрић.

Из Естоније стиже Театар “Тулевски” са представом “Пепељуга”, из Хрватске Загребачко казалиште лутака са остварењем “Медо Ђуро у вртићу” и Луткарска организација ЛОФТ са представом “Лабораторија живота”.

Из Италије из Ливорна долази “Катастрофа кловн” са представом “Луде животиње”, а из Турске из Истанбула Позориште сјенки “Џенгиз” са представома “Чаробна лампа”.

Гости из Белгије су чланови Позоришта лутака “Влиндерс” са представом “Рибар и златна рибица”, а из Србије стижу Позориште лутака Ниш са “Белом бајком”, Позориште лутака “Пинокио” са представом “Пустоловине Тила Враголана” и Крушевачко позориште са представом “Мачак отишао у хајдуке”.

Митрић је додао да ће из БиХ бити заступљени Позориште лутака Мостар са представом “Дјечак који је сањао море”, Босанско народно позориште Зеница са представом “Псић боје неба” и Позориште младих Сарајево са представом “Тобија”.

Он је појаснио да репертоарска политика Фестивала није могла удовољити позориштима са великим ансамбл представама због техничких немогућности, те представама које по концепту за ову годину нису издвојене у селекцији.

Према његовим ријечима, зависно од обезбијеђених средстава и епидемиолошких мјера, програм Фестивала биће прилагођен и накнадно објављен. 

Овако програмски оријентисан фестивал са традицијом дужом од двије деценије на посебан начин утиче на развој и кретања свјетског луткарског позоришта у цјелини и савремени развој кроз нове изазове у луткарству. У складу са тим, а прије свега пратећи нове умјетничке изазове и технолошка рјешења, дио фестивалског програма ће бити прилагођен и за онлајн платформе –  закључио је Митрић. 

Filter 2019