Thu. Apr 22, 2021
ћирилица /латиница

Елез: Та нова кривична дјела су ми написана”офрље”

Извор: Глас Српске/Небојша Томашевић

Дарко Елез (41) поручио је у Суду БиХ да са мафијашким ликвидацијама Синише Милићевића Тигра и Милоша Остојића нема ништа, те да му се за тешка кривична дјела уз предмета “Лутка” не може судити у БиХ. Суд БиХ му је након данашњег саслушања на приједлог Тужилаштва одредио једномјесечни притвор због бојазни од бјекства, утицаја на свједоке и истрагу и узнемирење јавности.

– Нађите ми један доказ да сам убио Тигра и потписаћу да ме осудите на 40 година затвора. Нисам глуп и луд да бјежим. Што се мене тиче, могу у притвор, да Тужилаштво спроведе истрагу. Да ме пустите на слободу, измислили би нешто да ме оцрне. Та нова кривична дјела су ми написана “офрље”, да би ме изручили за “Лутку” –  рекао је Елез у Суду БиХ прије него је добио рјешење да иде 30 дана иза решетака.

Нагласио је да је у Србију отишао 2008. да би сачувао главу јер је требало да буде убијен.

Тужилаштво БиХ терети Елеза за организовани криминал, убиство, два покушај убиства и покушаје изнуде. Тужилац Дубравко Чампара је рекао да постоји основана сумња да је Елез организовао криминалну групу с циљем изнуде новца, убистава која су рађена на исти начин као и у предмету “Лутка”.

– Од саслушаних 35 свједока сазнали смо да се Елезове наредбе морају извршавати и да је он говорио ко ће и како бити убијен. Свједоци су причали како су планиране акције и да су довођене убице из Србије, које су убијали и за “Шкаљарски” и “Кавачки клан”. Због тајности истраге изјаве не смијемо дати одбрани – рекао је Чампара.

Нагласио је да је Елез, према изјавама свједока, пријетио да ће главом платити сви који су блиски Ђорђу Ждралу.

– На исти начин као у предмету “Лутка” је у мају 2018. убијен и Синиша Миличевић звани Тигар, који је био близак Ждрали – рекао је Чампара.

Подсјетио је да је Елез пријетио начелнику ПУ Источно Сарајево Бранимиру Шеховцу. Елез тврди да тужилац нема ни индиција да он стоји иза убиства Миличевића, а признао је да не подноси Ждрала. Казао је и да је позивао Шеховца, али само да би се “зезао и циркузао”, кад би му било досадно.

– Миличевић никакве везе нема са мном, а камоли да ја организујем његово убиство. Ниједног члана групе не познајем, осим пријатеља Сава Дивчића, који је привођен у Бањалуци у истрази о убиству, само због мог аута – рекао је, између осталог, Елез.

Његов бранилац, адвокат Сенад Крехо, каже да његов клијент не може бити гоњен због предмета “Лутка” јер се по споразуму БиХ и Србије изручене особе не могу теретити за дјела почињена прије тог уговора.

Досије

Дарко Елез је у предмету “Лутка” оптужен да је био вођа криминалне групе коју терете за убиства, пљачке банака “тешке” милионе КМ. Елез  је познат  као вођа криминалне групе из Источног Сарајева, која се годинама сукобљавала са супарничким групом његовог некадашњег кума Ђорђа Ждрала. Елез је у Србији издржао казну од девет година затвора, као организатор криминалне групе која је 2009. у Србији и БиХ трговала дрогом, изнуђивала и чинила друга кривична дјела.

Filter 2019