Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Економски факултет: Лиценциран нови смјер – Дигитална трансформација

Извор: Паљанске новости

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радомир Божић рекао је да је ресорно министарство на студијским програмима Економија и Туризам и хотелијерство лиценцирало нови смјер Дигитална трансформација, који је увршћен у наставни план од текуће 2020/2021. академске године.

Декан Божић истакао је да ће се студенти првог циклуса студија одлучивати за овај смјер на трећој години, док ће прве двије слушати са осталим студентима.

„Очекујемо да ће овај смјер повећати интересовање матураната за студиј на Економском факултету у Палама и да ће се то интересовање одразити и на упис студената“, додао је проф. др Божић.

Он је навео да је, као наставак новог смјера, на другом циклусу студија покренут и Студијски програм Пројектни менаџмент и дигитална трансформација, те истакао да за овај студијски програм очекују интересовање и Економског, али и сродних факултета.

„Очекујемо да ћемо успјети да и на првом и на другом циклусу студија, када су у питању нови студијски програми, понудимо нашим студентима једно интердисциплинарно образовање, по моделу по којем то у неком респектабилном окружењу обезбјеђује Факултет образовних наука у Београду. Биће то, дакле, једна комбинација економије, менаџмента и информационих технологија, која припрема  младе људе да буду успјешни у развоју својих каријера у условима примјене информационо – комуникационе технологије, као и друштва економија заснованих на сазнању“, рекао је декан Божић.

Он је изразио задовољство уписом студената у текућој академској години, гдје су на првом циклусу студија уписани њих 80, а на другом 50 студената.

„Наша процјена и процјена Универзитета јесте да је таквом упису, једним дијелом, допринијела и стратешка одлука Владе Републике Српске и ресорног миснистарства да су првоуписани студенти уписани на терет Буџета и ми им се овом приликом захваљујемо на разумијевању, а очекујемо да ће се таква пракса и политика наставити и убудуће“, навео је проф. др Божић.

На Економском факултету у Палама почела је уживо настава на свим годинама првог циклуса студија, која се одвија уз поштовање свих прописаних мјера заштите од вируса корона.

„Ми смо у другом семестру прошле године, након што су се стекли услови у складу са одлукама ресорног министарства и Универзитета, те зимском семестру текуће академске године, имали наставу уживо, захваљујући простору који имамо и спремности наших студената које смо анкетирали, као и запослених, да похађају наставу уживо. Наравно да ћемо пратити развој ситуације и надамо се да, уз предузимање ових мјера, нећемо бити генератор ризика и за наше студенте и за наше запослене и да ћемо успјети да реализујемо наставу и даље уживо. Уколико се сутуација закомпликује и добијемо другачије препоруке и инструкције, мораћемо се прилагођавати као и сви“, навео је декан овога Факултета.

Од почетка наставе у другом семестру академске 2020/2021 године, на Економском факултету није регистрован ниједан нови случај вируса корона ни међу студентима нити међу наставним особљем.

Filter 2019