Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /латиница

Европа предложила ковид пасоше

Извор: Танјуг

Европска комисија предложила је данас стварање дигиталних зелених сертификата, како би се олакшало слободно кретање унутар ЕУ током пандемије КОВИД-19.

Дигитални зелени сертификат биће доказ да је особа вакцинисана против КОВИД-19 или добила негативан резултат теста или се опоравила од КОВИД-19 и има антитијела.

У ЕК кажу да њихов приједлог сертификата прихвата потврде о вакцинацији вакцинама које су добиле одобрење за промет широм ЕУ, али да државе чланице могу одлучити да прихвате и друге вакцине као услов слободног путовања на њиховој територији.

Сертификати ће бити доступани за све грађана ЕУ, признати у свим земљама ЕУ, биће бесплатни и изадаваће се у дигиталном или папирном формату.

“Намјера нам је да овим сертификатима помогнемо земљама чланицама да врате слободно кретање на безбједнан, одговоран и кредибилан начин”, поручила је предсједница ЕК, Урсула фон дер Лајен.

Сертификати ће садржати ограничени скуп информација као што су име, датум рођења, датум издавања, релевантне информације о вакцини (тесту), опоравку и јединствени идентификатор потврда.

Дигитални зелени сертификат ће важити у свим државама чланицама ЕУ, у Исланду, Лихтенштајну, Норвешкој и Швајцарској, и биће давани за грађане ЕУ и чланове њихових породица без обзира на националност, као и за носице боравишних дозвола у ЕУ.

У Комисији наводе да ће систем дигиталних зелених сертификата бити “привремена мјера”, која ће бити суспендована чим СЗО прогласи прекид пандемије Ковид-19.

Filter 2019