Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

Додик: Предсједник Српске да буде и члан Предсједништва БиХ

Извор: Срна

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио да ће током предстојећих измјена Изборног закона БиХ предложити да из Републике Српске у једној личности треба бирати члана Предсједништва и предсједника Републике, те да предсједник Српске по аутоматизму буде члан Предсједништва.

“Ми имамо право да кажемо како ћемо бирати нашег члана Предсједништва и мислимо да предсједник који има динамику и упознат је са свим детаљима за Републику Српску треба да буде члан Предсједништва”, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је рекао за “Независне новине” да је о томе разговарано.

“У Српској треба да постигнемо консензус о томе и да то треба учинити јер се тако Република Српска може више бранити”, појаснио је Додик.

Он је истакао да ће Република Српска веома активно учествовати у измјенама Изборног закона БиХ, те да у томе треба да учествују и власт и опозиција, а никако чланови Централне изборне комисије БиХ јер нису легални.

“Озбиљна политика је била да ми изађемо из приче Сејдић и Финци и не будемо колатерал приче која се дешава у Федерацији БиХ. Рекли смо – у Српској се бира један непосредним гласањем, изволите завршите свој процес, а када то дефинишете идемо да се договарамо о измјени Изборног закона”, каже Додик.

Када је ријеч о БиХ, Додик истиче да све више гласова иде ка томе да је она експеримент, потпуно подијељена и да се распада, као и да је потребно успоставити концепт мирног разлаза који би требало да доведе до тога да народи у БиХ дођу до својих територијално-политичких јединица, уз обавезу да се то разграничи мирно и да се обавежу на сарадњу која подразумијева несметан проток људи, робе и неких других ствари.

“Па да видимо да ли тако као посебне државе можемо да успоставимо јединствен монетарни простор под условима који одговарају свима, а не само једној страни”, рекао је Додик.

На питање да ли заиста вјерује да може доћи до мирног распада БиХ, Додик је одговорио да је то данас реално.

“Неће Бошњаци! Није питање њихово “неће”, већ наше “хоћу”. Све више људи у Европи и свијету види да ово не иде нигдје, осим неколико појединаца које плаћају бошњачки и муслимански лобији по Америци и они причају исту причу годинама”, рекао је Додик.

Он је навео да међународна заједница сада инсистира на реформама као што су Високи судски и тужилачки савјет БиХ /ВСТС/ и јавне набавке, које је она направила.

“Они су то направили, и тај ВСТС и јавне набавке, и сада хоће да ми поправљамо њихове бљувотине и онда кажу да је то врхунска ствар на путу ка ЕУ. Они сада хоће да ми легализујемо њихова кршења Устава, а ми то нећемо и инсистираћемо да се ВСТС врати под надлежност ентитета”, рекао је Додик.

Он вјерује и да је могуће вратити отете надлежности од Српске које су пренесене на ниво БиХ.

“На прошлој сједници Народне скупштине тражио сам да се опозиција сагласи да изађемо у парламент и јединствено донесемо одлуку о статусу Српске и када они буду спремни – ја сам спреман да то урадимо. Свјестан сам шта значи унутрашњи консензус и у таквим стварима он је важнији од међународног”, рекао је Додик.

Одговарајући на питање зашто на том плану нема консензуса у Српској, Додик је рекао да је у питању карактерологија самих Срба, који сматрају да је само оно што они раде најважније.

“Увијек у некоме траже кривца, а не у себи. Ко је крив? Политички гледано, било би корисно да се бар на неколико тема нађе јединство. Тога нема, али чекаћемо. И са таквом издајничком опозицијом вољели бисмо да направимо консензус зато што је он далеко изнад наших и њихових квалификација о томе”, рекао је Додик.

Он додаје да са њима о томе не може да се разговара и да се могли видјети на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске о чему се ради.

“Било је нормално да Српска реафирмише своју позицију и каже да она бира високог представника, а потврђује Савјет безбједности и да каже Република Српска не прихвата високог представника, а Савјет безбједности да га не потврди”, рекао је Додик.

Он вјерује да може доћи до тога да Савјет безбједности УН не прихвати новог високог представника.

“Сада могу рећи да ће доћи до тога, а томе је допринијела Народна скупштина и шта мене брига за /Кристијан/ Шмита и Њемачком. Пита ли нас ико шта ми мислимо? Њемачка хоће опет да реафирмише причу о БиХ, а нама је доста тих прича и не желим свој живот да потрошим на неуспјешне приче о БиХ”, рекао је Додик.

Када је ријеч о стању у СНСД-у, Додик је рекао да ће бити рађена ревизија чланства да се види ко је ту и ко је спреман за даљу политичку борбу.

“То није прича о избацивању, већ о прикупљању и новом консолидовању. Не желим да развијам лажни стереотип којем смо и ми допринијели у СНСД-у, а то је да је губитак градоначелника значио крах СНСД-а. Ми смо у Бањалуци остали побједници и највећа партија која окупља значајну већину”, рекао је Додик.

Он је истакао да СНСД није у дефанзиви, да је консолидован и да је одговорна политичка партија.

“Мислимо да није укусно издизање никаквих политичких тема у вријеме пандемије и зато је не истичемо и усмјерени смо да дамо одговор на пандемију”, рекао је Додик.

На питање да ли ће Игор Радојичић бити министар у Савјету министара, Додик је рекао да он заслужује да буде позициониран на нешто што је добро.

“Причаћу с њим, ако он буде хтио – нема проблема. Морамо на нивоу већине на нивоу БиХ да то договоримо јер знајући Игора њему не треба авантура, али он је број један у том погледу. Ако то буде у оквиру онога што он очекује биће добро, а ако не наћи ћемо некога другога, а за Игора да трагамо за другим постављањем или рјешењем”, рекао је Додик.

Filter 2019