Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /latinica

Dodik: Bol zbog ubijene djece nikada ne jenjava

Izvor: Srna

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu na obilježavanju Dana sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva da 121 nevini život predstavlja ogromnu tugu i izrazio žaljenje što mnoge ljude koji su pucali na djecu nije stigla pravda.

“Veoma je važno da se okupljamo ovdje na ovaj dan, da skrenemo pažnju svima na činjenicu da je ovdje stradalo 121 dijete i da to nikada ne smije da bude zaboravljeno. Na ovaj dan bol koja nas obuzima ne jenjava i uvijek je istog intenziteta”, rekao je Dodik u dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u kome se nalazi Spomen-obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

On je citirao riječi blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla da “kada strada dijete onda strada cijelo čovječanstvo”.

Prema njegovim riječima, 121 nevini život predstavlja ogromnu tugu i ne može se naći ništa od razumnih razloga da bi se ta ubistva mogla opravdati.

“Zato je važno da drušvo ostane koncentiranisano i okupljeno oko ovakvih događaja i stradanja. Potrebno je dalje obavještavati širu javnosti o njihovom stradanju”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je izgradnja spomenika stradaloj djeci u okviru ove osnovne škole bila neophodna, te istakao da je sada potrebno uraditi još nešto više i predložio snimanje dokumentarnog filma, obećavši pomoć da se to uradi.

“Mislim da samo tako može skrenuti pažnja na mlađe generacije, današnje vršnjake tadašnjih stradalnika kako je to bilo i da ne smiju da zaborave, jer je zaborav ponovna smrt te djece i njihovog nevinog stradanja”, istakao je Dodik.

On je poručio da je zbog toga danas u Istočnom Sarajevu da zajedno sa porodicama, čiji bol nikada neće prestati, suzbije tugu koliko god je to moguće okupljeni oko načina života, oko grada Istočno Sarajevo u kome su mnogi, bježeći iz Sarajeva, našli svoje životno stanište.

“Zbog toga ću uvijek pomoći u rješavanju problema”, obećao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Istočno Sarajevo ovaj dan treba posvetiti sjećanju na nevino stradalu djecu.

“Neka vječno živi sjećanje na njih. Ova djeca su stradala samo zato što su bili na drugoj strani linije. Ne mogu da razumijem da neko ko je vidio dijete na snajperskom nišanu mogao da puca u njega”, rekao je Dodik.

On je izrazio žaljenje što mnogi od ljudi koji su pucali na djecu nisu procesuirani i što ih nije stigla pravda.

Spomen-obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine otkrili su 13. septembra 2018. godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor škole Danijela Mrda.

Na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara “Sumrak”, koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na ubijenu djecu u Srpskom Sarajevu.

Filter 2019