Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Дан државности Грчке обиљежен и у Палама

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Поводом обиљежавања националног празника Грчке – 200 година од рата за независност ове државе, Општина Пале и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву уприличили су церемонију за Димитриоса Папандреуа, амбасадора Републике Грчке у Босни и Херцеговини.

Амбасадор Папандреу присуствовао је вечерњем богослужењу у храму Сабора Светог Архангела Гаврила, које је служено на грчком језику, а потом је, у знак пријатељства народа Грчке и Републике Српске, уприличена илуминација зграде Филозофског факултета у бојама грчке заставе.

Папандреу је истакао је да је ово један од најважнијих датума новије историје Грчке, те захвалио организаторима на обиљежавању овог значајног празника у Палама.

„Вечерас и данас Грчка слави један од најважнијих датума новије историје, а то је 200 година од Грчког устанка који је почео 1821. године. Радујемо се много што је општина Пале узела учешћа у обиљежавању и прослави овог тако значајног датума за нас. Желим да се захвалим нашим свештеницима овог светог храма који су вечерас уприличили доксологију у част свих устаника и овог великог дана. Такође, посебна захвалност господину ректору Универзитета у Истоном Сарајеву, декану Филозофског факултета и свим професорима чији смо искрени пријатељи”, истакао је Папандреу.

Начелник општине Пале Бошко Југовић указао је на јединство српског и грчког народа, те истакао захвалност грчком амбасадору што је одлучио да баш у Палама обиљежи најзначајнији грчки празник.

„Паљанима је сигурно задовољство вечерас што смо могли направити овај пријем за амбасадора а исто тако смо му захвални што је он од толико градова у Републици Српској изабрао баш Пале, да вечерас проведе вече са нама поводом најзначанијег грчког празника. Чињеница да је грчки народ помагао Србе довољно говори о јединству та два народа и о слози. У име свих грађана општине Пале, врата Пала су увијек отворена. Било нам је изузетно задовољство што смо вечерас овим гестом показали јединство српског и грчког народа”, рекао је Југовић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истакао је задовољство што је Универзитет дао мали допринос у обиљежавању значајног јубилеја пријатељског, грчког народа .

„То је заиста мали допринос за све оно што је грчки народ урадио за наш српски народ. Прије 22 године, на данашњи дан 25. марта 1999. године, грчки народ је указао на непрвду која се у том тренутку одвијала над српским народом и почетак бруталне агресије и НАТО бомбардовања Србије
Поред тога, грчки народ је много помогао нама, у Републици Српској, много породица из Српске је током Одбрамбено-отаџбинског рата боравило у Грчкој и стекло одређена пријатељства до дан данас”, рекао је Кулић.

Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, додао је да Срби имају посебан однос са грчким народом, те да се то пријатељство посебно показало деведесетих година.

„То је једна блискост, једна истинска везаност између два народа. Ми смо задовољни што данас можемо да изразимо захвалност грчкој држави и народу за све оно што су урадили и да на скроман начин, али заиста пријатељски и пун љубави, обиљежимо овај велики празник – Дан државности Грчке”, навео је Мастиловић.

Ове године, Филозофски факултет отвориће Центар за грчке студије гдје ће се проучавати грчки језик, култура, историја, цивилизација. Свечано отварање грчког центра предвиђено је за мај ове године.

Filter 2019