Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /латиница

Вучић: Вакцинисаћу цијелу нацију

Извор: B92

Предсједник Србије за данашњи Фајненшел тајмс каже да би потенцијално ограничавање извоза вакцина из Европске уније могло угрозити процес вакцинације у Србији.

“Како могу то да ураде? Мислим да то неће учинити, јер то би било невероватно. Сви би у Србији били бесни”, рекао је предсједник Александар Вучић за лондонски лист.

Осуђујући планове ЕУ као “грозне”, Вучић је додао да је Србија већ платила Фајзеру дозе и договорила транше.

“Не разумем како могу да уклоне мене који сам већ платио и имам договорен дан испоруке”, рекао је.

ФТ наводи да је Брисел предложио “дискреционе блокаде извоза вакцине” у треће земље с вишом стопом имунизације од ЕУ или оне које нуде вакцине произведене у ЕУ “вакцинашким туристима” или увозе вакцине из блока, али их не шаљу заузврат.

Ако стигне пошиљка Фајзера и са још милион доза Синофарма, које се очекују сљедећег мјесеца, Вучић предвиђа да ће 2,2 милиона грађана или 37 одсто одрасле популације бити потпуно вакцинисано до краја априла.

“Вакцинисаћу целу нацију”, рекао је.

ФТ пише да се преко портала електронске управе за вакцинацију у Србији могу пријавити и странци и да је на хиљаде грађана с Балкана и из других дијелова похрлило у Србију да прими вакцину, као и да је Србија у петак почела имунизацију тражилаца азила у мигрантским камповима и вакцинисала 4.000 здравствених радника у сусједној БиХ.

Вучић је, међутим, одбацио критике о “вакцинашком туризму”, додаје лист.

“Вакцине дајемо бесплатно свима… Треба да будемо од помоћи и да подржиме све остале, јер чак и ако смо добри с процесом вакцинације, не значи да ћемо бити добро и сигурно ако људи у региону нису”, рекао је.

Србија планира да подигне двије нове фабрике вакцина чиме постаје “потпуно независна од увоза”, рекао је Вучић.

ФТ додаје да ће погон за паковање и дистрибуцију Спутњика В бити отворен у мају, уз план да се на крају вакцина и производи у Србији, а фабрика Синофарма, као заједничко улагање с Кином и Уједињеним Арапским Емиратима, биће отворена у октобру и производиће 24 милиона вакцина годишње.

Вучић је одбио да открије цијену вакцине, али је рекао да је Београд пристао да са Синофармом подијелии информације прикупљене из програма вакцинације.

ФТ пише да “Београд његује блиске везе с Пекингом” и подсјећа да “кнеске фирме граде жељезничку пругу од Београда до Будимпеште и реализују друге инфраструктурне и безбједносне пројекте”, што је прошле године навело амерички Центар за стратешке и међународне студије да каже да Србија постаје кинеска “држава клијент”.

“Нисам био слеп, као што би неки људи могли да кажу”, рекао је и додао да се крајем прошлог љета лично обратио кинеском предсједнику Си Ђинпингу како би истражио могућност куповине вакцине.

ФТ преноси изајву опозиционог политичара и бившег шефа дипломатије Вука Јеремића, који је за тај лист рекао да је “са Синофармом и Спутњиком, предсједник је играо рулет и побиједио”.

Filter 2019