Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /латиница

Влада Српске: Увођење заједничких уџбеника са Србијом

Извор: Срна

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о увођењу новог са Србијом јединственог приступа изучавању предмета од националног значаја и изради уџбеника за наставне предмете српски језик и књижевност, историја, географија, познавање природе и друштва, музичка култура и ликовна култура.

Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Србије и Министарство просвјете и културе Српске, као потписници Споразума о сарадњи у области образовања од 10. марта прошле године, сагласили су се да ће остваривати сарадњу првенствено кроз реализовање заједничких активности на заштити српског језика и очувања ћирилице, као и израду заједничког наставног плана и програма и уџбеника, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Ресорна министарства сарадњу ће остварити и кроз омогућавање заједничког коришћења свих капацитета у промовисању српског језика, заједничко дјеловање на очувању и развоју српског националног језичког и културног идентитета, повезивање образовних институција и појединаца, као и обезбјеђивање наставног кадра, уџбеника и књига.

Министарство просвјете и културе је задужено да у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево и ресорним министарством Србије обезбиједи заступљеност садржаја дефинисаних заједничком језгром наставног програма за наставне предмете од националног значаја у уџбеницима за Републику Српску.

Задужује се Министарство просвјете и културе Српске да у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Србије формира радну групу с циљем увођења новог приступа изучавању предмета од националног значаја са Србијом и израде уџбеника за наставне предмете српски језик и књижевност, историја, географија, познавање природе и друштва, музичка култура и ликовна култура.


Filter 2019