Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /латиница

Влада Српске за филм „Дјеца Козаре” издваја 200.000 КМ

Извор: Срна

Влада Републике Српске донијела је Инструкцију о организовању рада током пандемије новог вируса корона, којом се уређује организовање процеса рада у републичким органима управе Српске, начин организовања рада од куће и кориштење паузе током пандемије.

“Током пандемије новог вируса корона, републички органи управе ће организовати рад од куће за послове за које је то могуће у складу са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације”, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Приликом организовања процеса рада, а нарочито у погледу организације и упућивања радника на рад од куће, појашњава се, водиће се рачуна о заштити нарочито осјетљивих категорија радника, као што су трудница и мајка која доји, радник код којег је утврђена смањена радна способност или постоји ризик од настанка инвалидности, лице обољело од професионалне болести.

Биће вођено рачуна и о старијим лицима и лица са хроничним обољењима /укључујући хипертензију, пулмолошка и срчана обољења, дијабетес, карциногена обољења, коришћење имуносупресива, итд./, лицаима са инвалидитетом, лицима са породичним обавезама /брига о дјеци или другим члановима уже породице/, као и другим лицима чије је здравље нарочито угрожено.

Влада Српске усвојила је и Информацију о захтјеву продуцентске куће “НЕТФИЛМ” из Бањалуке за финансијску подршку играном филму “Дјеца Козаре”.

Задужује се Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да, у сврху финансијске подршке филму обезбиједе средства из Буџета Републике Српске за 2021. годину, у износу од 200.000 КМ.

Филм “Дјеца Козаре”, како се истиче, представиће сву трагедију страдања дјеце, српског и других народа која се десила у вријеме Другог свјетског рата и испричати трагичну причу о геноциду почињеном од Независне Државе Хрватске.

“Тиме се уклапамо у европска настојања да се култура сјећања, а нарочито за злочин геноцида, обиљежи филмом који у готово свим својим елементима има ту трагедију”, наводи се у саопштењу.

Ријеч је о међународном филмском пројекту, а партнери су из Србије, Чешке, Француске, Сјеверне Македоније, Словеније и Хрватске, с тим да ће се цијели филм снимати на територији Републике Српске и биће ангажовани сви филмски потенцијали Републике Српске, чиме се стиче статус главног продуцента.Filter 2019