Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Вечерас хуманитарна пројекција филма “Где цвета лимун жут”

Извор: ФИЛТЕР

“Много је судбоносних датума остало у сјећању српскога народа. Неки од њих су нам остали на понос и вјечну захвалност нашим прецима, док су нам, нажалост, неки други трајно урезали болно сјећање на трагичне и тешке тренутке којих је у српској историји било заиста много. Ипак, невезано да ли ти датуми у нама буде понос или тугу, сви они представљају темељ на којем градимо и његујемо нашу културу сјећања. Зато је данас, у тренуцима моралне и друштвене ерозије, у времену у којем више него икад понављамо себи да нема наде да се нешто промијеени набоље, битно, да на један озбиљан и одговоран начин схватимо значај обиљежавања битних датума.”.

Овако у позиву за хуманитарну пројекцију филма “Где цвета лимун жут” пише организација “Срби за Србе”, позивајући грађане Источног Сарајева на пројекцију.

Пројекција је заказана за четвртак, 18. марта, од 20:00 у Културном центру Источно Сарајево.

Хуманитарна организација “Срби за Србе” већ скоро шеснаест година промовише активан начин борбе за свјетлију и бољу будућност нашег народа, прије свега кроз помоћ најугроженијим вишечланим породицама.

Ове године су одлучили да наставе да дају свој допринос у његовању културе сјећања и тиме обиљеже три важне годишњице:

– Двадесет шест година од НАТО бомбардовања Републике Српске
– Седамнаест година од Мартовског погрома српског и неалбанског становништа са Косова и Метохије
– Двадесет двије године од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију

“Одлучили смо да годишњице наставимо да обиљежавамо кроз хуманитарну акцију “Биоскоп из блока” на којој ће се ове године приказивати филм – “Где цвета лимун жут”. Посебну захвалност дугујемо продуцентској кући Кошутњак филма која је уступила филм на бесплатно коришћење”, наводе из организације “Срби за Србе”.

“Где цвета лимун жут” српски је документарни филм о једној од највећих трагедија српског народа – повлачењу на острво Крф за вријеме Првог свјетског рата. Ово повлачење познато је као Албанска голгота.

Сва прикупљена средства биће искориштена за помоћ угроженим породицама у Републици Српској.

Filter 2019