Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Божовић и Ћосић на првом званичном састанку: Дијалог основа рјешавања отворених питања

Извор: ФИЛТЕР/М.К.

У Источној Илиџи је одржан први званични састанак начелника ове општине и новоизабраног градоначелника Источног Сарајева.

Kапитални пројекти важни за Источну Илиџу били су централна тема разговора Божовића и Ћосића. Разговарано је и заједничком усмјеравању снага на повећање пореских прихода општина и града.

Иницијативе за рјешавање проблема и боља сарадња општина и града су приоритет. Дијалог је, поручују Божовић и Ћосић, основа рјешавања свих отворених питања.

С обзиром на то да су средње школе надлежност Града Источно Сарајево, градоначелник може подржати завршетак изградње зграде Средњошколског центра у Источној Илиџи, навео је начелник ове општине упитан о конкретним пројектима на којима могу сарађивати Општина и Град.

„Познато вам је да смо ми већ откупили земљиште и завршили пројектну документацију. Тај пројекат смо кандидовали ка Влади РС. Али, оно што је приоритет општине и што смо ставили у фокус је развој пословних и индустријских зона. Ускоро би требао бити завршен тендер за изградњу моста у Војковићима кроз који отварамо у првој фази 20 хектара земљишта који су погодни за долазак нових привредних субјеката“, рекао је Божовић.

Уколико у градском буџету буде суфицита намијењеног општинама, та средства ћемо усмјеравати управо на развој инфраструктуре у пословним зонама Радуловац и Муљиште Kрупац, навео је начелник Источне Илиџе.

„Радује ме што Источна Илиџа планира пројекте који се односе на подршку привреди али и то што се подржава образовање. Наша заједничка брига је да на простору ове двије општине, у овом дијелу града имамо нову зграду Средњошколског центра која ће бити смјештена у Источној Илиџи“, додао је Ћосић.

Разговарано је и о могућности измјене Одлуке о комуналним накнадама Града Источно Сарајево, али и о стању у области спорта.

Ћосић је рекао да је током сусрета предложио да се у Нацрту приједлога ребаланса буџета града Источно Сарајево покуша на неким ставкама уштедити како би се могло издвојити више средстава за спорт.

“У том дијелу смо наишли на подршку начелника. Сигурно је да ће овај модел, који подразумијева један или два масовна спорта, имати подршку од града и да ћемо коначно неке клубове моћи да идентификујемо као градске”, рекао је Ћосић.

На састанку је разговарано и о туризму, с освртом на намјеру Источне Илиџе да формира своју Туристичку организацију. Подсјећамо да је одлука о формирању скинута са дневног реда посљедње Скупштине општине, због додатних консултација и усаглашавања.

„У том дијелу је пронађен заједнички језик. Оно што градоначелник намјерава радити по питању туризма је нешто што општина Источна Илиџа подржва“, рекао је Божовић.

Ћосић је подсјетио на пресуду Уставног суда Републике Српске у којој је наведено да је надлежност града са више општина, дјеловање у области туризма и да су, по основу те одлуке, статути општина у којима је дефинисан туризам као надлежност неуставни.

“Морамо се договорити око једне туристичке организације на нивоу града. Данас сам рекао начелнику да ћу се залагати да то заиста буде једна туристичка организација која ће имати шест филијала у шест градских општина”, додао је Ћосић.

Градоначелник је нагласио да је то синергија за коју се залаже, те да ће питање туристичке организације бити први заједнички успјех или неуспјех – примјер који ће показати дјеловање између општина и града.

Filter 2019