Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /latinica

Ambasador Ruske Federacije u BiH: Želim da Istočno Sarajevo bude još ljepše

Autor: FILTER/M.K.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je naveo da mu je bilo veliko zadovoljstvo ugostiti ambasadora Ruske Federacije u BiH. Ljubiša Ćosić je istakao da je Kalabuhov prvi diplomata sa kojim se sastao nakon što je, prije mjesec dana, preuzeo funkciju gradonačelnika.

“Danas sam se uvjerio da je ambasador sjajan poznavalac prilika u BiH i oba entiteta. To me raduje jer je on, kao i ja, na početku mandata. Dogovorili smo se da imamo više različitih oblasti u kojima možemo sarađivati”, rekao je Ćosić.

On je podsjetio da Istočno Sarajevo ima bratske odnose sa Kolomnom, te zahvalio prethodnom gradskom rukovodstvu na angažmanu na uspostavljanju konkretne saradnje sa ovim ruskim gradom.

“Razgovarali smo o tome da u okviru međudržavne komisije za ekonomsku saradnju koja djeluje u okviru Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, uspostavimo saradnju među privrednim subjektima”, dodao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On je izrazio očekivanja da će saradnja srpskog i ruskog naroda biti ojačana i u oblastima kulture, obrazovanja, nevladinog sektora i sporta.

Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u BiH rekao je da je vrlo zadovoljan prvim sastankom sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva. Naveo je da je ovo prilika da se uspostavi još čvršća saradnja jer Istočno Sarajevo ima veliki potencijal za dalji razvoj u svim oblastima.

“Ambasador je na kraju dodao i da, kako je naveo, ima lične motive zbog kojih želi da Istočno Sarajevo bude još ljepše.

“Moja supruga je iz grada Kolomna sa kojim Istočno Sarajevo ima uspostavljene bratske odnose. Takođe, moj veliki prijatelj Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji je iz Istočnog Sarajeva. Eto, imate dva ambasadora koji sarađuju i imamo želju da Istočno Sarajevo bude još ljepše”, poručio je Kalabuhov.

Filter 2019