Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /латиница

Амбасадор БиХ у Канади на удару: Став једног народа није став цијеле БиХ

Извор: Глас Српске

Представнике канадске владе упознао сам са чињеницом да у БиХ не постоји консензус у вези са даљим постојањем ОХР-а. То није мој лични став, него чињенице које су такве какве јесу и оне се очигледно не допадају појединцима и организацијама који су у прошлости навикли да се спољна политика БиХ креира само у интересу једног народа.

Рекао је ово за “Глас Српске” амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав коментаришући најновије нападе представника бошњачке дијаспоре на њега. Наиме, организација Институт за истраживање геноцида из Канаде писала је члановима Предсједништва БиХ и министарки иностраних послова због наводног “антибосанског и антиуставног дјеловања амбасадора Милисава”, захтијевајући од њих да против амбасадора покрену дисциплински поступак.

За ову организацију, познату по заступању идеје о унитарној БиХ и ставовима сличним Странци демократске акције (СДА), спорно је то што је амбасадор Милисав на састанку са представницима владе Канаде рекао да не постоји консензус свих страна у вези са опстанком ОХР-а, поводом најаве да ће Канада предложити Џозефа Инграма као свог кандидата на ову функцију, а у писму су подсјетили и на чињеницу да 11. јула прошле године на 25. годишњицу злочина у Сребреници на амбасади у Канади заставе нису биле спуштене на пола копља.

– Заиста не видим ништа спорно у изјавама и ставовима које сам пренио канадској страни на поменутом састанку и у потпуности стојим иза њих. На састанку је речено да у БиХ не постоји консензус у вези са питањем потребе даљег постојања ОХР-а и то је неоспорна чињеница јер је неспорно да не постоји сагласност у вези са овим питањем. Друга изјава је да је преовлађујући став политичких представника два конститутивна народа да је вријеме да се канцеларија високог представника затвори, те да БиХ, са своја два ентитета и три конститутивна народа, преузме одговорност за властиту будућност и развој – истакао је Милисав.

Он додаје да је парадоксално то што његови ставови промовишу и иду у прилог самосталности, независности и суверености БиХ, као и њеном европском путу, односно све оно за шта се наводно залажу они који га нападају и критикују.

– Ово није први пут да сам на мети критика, па и пријетњи и увреда екстремистичких организација и појединаца, али то доживљавам као дио посла и одговорности позиције коју сам добио повјерење да обављам. Овакво понашање ове и сличних организација ствара лошу слику о БиХ у Канади и свијету и дјелује ка продубљивању неповјерења и разградњи БиХ. Што прије сви схвате да ставове и интересе једног народа није могуће наметати осталима и представљати као ставове цијеле БиХ, прије ћемо доћи до договора и консензуса и окренути се приоритетно економским темама и економској дипломатији у најбољем интересу свих грађана, како РС, тако и ФБиХ – закључио је Милисав.

Filter 2019