Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Ћулум: Истрајавамо у борби против криминала

Извор: Срна

Директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Дарко Ћулум изјавио је да само добром сарадњом са свим полицијским агенцијама СИПА може одговорити свим безбједносним изазовима и борити се против најсложенијих видова криминала, те да истрајава у борби против сваког облика криминала и незаконитог понашања, између осталог, и у властитим редовима.

– Инсистираћу да сарадња безбједносних структура у БиХ на свим нивоима буде још боља како би се заједнички одговорило на најсложеније безбједносне изазове, као што је актуелно питање у вези са илегалним миграцијама – рекао је Ћулум у интервјуу Срни.

Он је напоменуо да СИПА пружа помоћ Граничној полицији БиХ у заштити источне границе БиХ, односно у спречавању и откривању организованих криминалних група и појединаца, који се баве кријумчарењем илегалних миграната.

На питање постоје ли опструкције у неким важним истрагама, односно да ли су припадници СИПЕ под притиском политике с обзиром на то да се на мети акција налазе и познате личности из свих сфера живота, Ћулум је одговорио да “до сада није осјетио конкретне притиске на рад Агенције”.

Он је напоменуо да се све истраге воде под надзором и руковођењем поступајућег тужиоца и да је у току истраге најбитније пронаћи одговарајуће и адекватне доказе, јер Сипа тражи доказе, а након тога размишља о починиоцу кривичног дјела, односно извршиоцима.

Ћулум сматра да би било лакше радити и посветити се само истрагама да нема одређених притисака, критика, анонимних представки по којима се такође мора поступати, а “врло често су усмјерене на дискредитацију одређених лица”.

– У том смислу, уложимо пуно енергије и труда, те материјално-техничких средстава, а на крају то резултира окончањем истраге без утврђених елемената кривичног дјела. Свјестан сам да је и ово нечији задатак, а можда и циљ да нас одврати од наших приоритета у раду и основних послова и задатака – истакао је директор ове полицијске агенције.

О психолошкој процјени запослених, а посебно оних који имају дозволу за ношење оружја, Ћулум је рекао да се приликом пријема кандидата у радни однос ради љекарски и психолошки преглед, док у току службе не постоји законска могућност, односно обавеза редовног љекарског провјеравања запослених.

– Сматрам да је то недостатак и у том погледу предузимају се активности да се нормативно утврди обавеза редовног љекарског прегледа за вријеме службе. У том погледу, превенције ради, руководиоци организационих јединица у Агенцији имају обавезу да прате рад и понашање запослених и о томе обавијесте своје надређене – рекао је Ћулум.

Такође, додао је он, врши се редовно годишње оцјењивање запослених, а све евентуалне сумње на неправилности у раду додатно се провјеравају у оквиру интерних, дисциплинских и других поступака.

– Сваког за кога се посумња да својим понашањем одаје утисак лица коме је потребна љекарска помоћ, руководилац Агенције може упутити на ванредни љекарски преглед – напоменуо је Ћулум.

На питање да ли СИПА има приступ електронским базама података /ЦИПС-овој/, он је рекао да се право приступа електронским базама одвија на основу споразума са другим полицијским агенцијама и надлежним институцијама и да све агенције на захтјев ове агенције достављају тражене податке.

– Такође, у складу са позитивним законским актима у Агенцији воде се и друге интерне евиденције које у знатној мјери олакшавају и помажу у раду запосленим – рекао је директор СИПЕ.

Коментаришћи чињеницу да многе важне, па и информације које би требало да буду тајне, заврше у медијима, Ћулум је рекао да су сви запослени у Агенцији дужни да чувају податке на основу Закона о заштити тајних података, а поготово оне податке који су означени степеном тајности.

– Ово утиче на квалитет и ток саме истраге, јер свака истрага сама по себи је тајна, без обзира да ли је означена степеном тајности или није. СИПА дефинитивно ради и на превенцији како из полицијских редова не би долазило до одавања службених података – рекао је он.

Ћулум је подсјетио да су крајем 2019. године лишили слободе два лица запослена у агенцији која имају статус државних службеника, због постојања основа сумње да су оквиру предмета кодног назива “Перо” другим лицима одавала службене податке.

Сипа истрајава, додао је он, у својој опредијељености у борби против сваког облика криминала и незаконитог понашања, између осталог, и у властитим редовима – то је, прије свега, недопустиво и непрофесионално понашање полицијских службеника у било којој полицијској агенцији, па и СИПИ, што представља повреде које су прописане правилником о дисциплинској одговорности, а некада и кривично дјело.

– Сигуран сам да грађани имају повјерање у рад СИПЕ – одговорио је Ћулум на питање колико грађани БиХ могу имати повјерење у рад СИПЕ, с обзиром на то да је и против неких њених припадника отворена истрага.

Према његовим ријечима, Агенција настоји да национална стуктура запослених оквирно одражава националну структуру становништва, па тако и на руководном нивоу.

– Тренутно агенција има укупно 773 запослена, што је 81 одсто у односу на број систематизованих радних мјеста, од чега су 567 полицијски службеници, 73 државни службеници и 133 запосленици. У протеклој години радни однос у Агенцији засновало је 25 полицијских службеника, четири државна службеника и четири запосленика – навео је Ћулум.

Први човјек ове агенције потврдио је да СИПА има довољно добрих кадрова који квалитетно и одговорно раде свој посао, а материјално је и технички опремљена да се може оперативно супротставити свим видовима криминала и одговорити на све безбједносне изазове данашњице.

Ћулум је на крају оцијенио да је у протеклом периоду СИПА постигла добре резултате у реализацији послова и задатака из своје надлежности, чиме је потврдила улогу значајне полицијске агенције у БиХ, те пожељног партнера у међународној и међуагенцијској полицијској сарадњи и стекла повјерење грађана.

Filter 2019