Tue. Mar 9, 2021
ћирилица /latinica

Ćosić u četvrtak preuzima dužnost

Autor: FILTER/M.K.

Primopredaja dužnosti između Nenada Vukovića, dosadašnjeg gradonačelnika i Ljubiše Ćosića, novoizabranog gradonačelnika Istočnog Sarajeva, zakazana je za 04. februar.

Saga oko preuzimanja funkcije traje od sredine decembra prošle godine, kada je CiK potvrdio mandat Ljubiši Ćosiću, prvom direktno izabranom gradonačelniku Istočnog Sarajeva.

S obzirom na to da je novi Zakon o Gradu Istočno Sarajevo, u kome je predviđen direktan izbor gradonačelnika, usvojen u februaru 2020., došlo je do različitih tumačenja.

Vuković je u decembru tvrdio da postoje pravni problemi za primopredaju dužnosti. Navodio je da ima zasnovan radni odnos do sredine marta mjeseca, te da se radi o propustu pri kreiranju i usvajanju novog Zakona o Gradu Istočno Sarajevo, koji nije predvidio ovakvu situaciju. Tvrdio je i to da pravno štiti instituciju Grada.

S druge strane, Ćosić je poručivao da je sve više nego jasno ali da Vuković ne želi da zakaže primopredaju.

Interesantno je da je na decembarskoj sjednici Skupština grada imenovala Komisiju za primopredaju dužnosti, ali da ta komisija nije zakazivala primopredaju. Potom se novoizabrani gradonačelnik obratio Ministarstvu lokalne uprave i samouprave. U odgovoru ministarstva navedeno je da se primopredaja treba organizovati osam dana od dana potvrde rezultata.

Uprkos tome, datum primopredaje nije utvrđivan ni do sredine januara. Na kraju su predstavnici ministarstva na sastanku sa Vukovićem i Ćosićem dogovorili da novi gradonačelnik dužnost preuzme u prvoj sedmici februara.

Tako će Ćosić dužnost preuzeti čak 45 dana nakon što je dobio sertifikat Centralne izborne komisije BiH.

Filter 2019