Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /латиница

Ћосић у четвртак преузима дужност

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Примопредаја дужности између Ненада Вуковића, досадашњег градоначелника и Љубише Ћосића, новоизабраног градоначелника Источног Сарајева, заказана је за 04. фебруар.

Сага око преузимања функције траје од средине децембра прошле године, када је ЦиК потврдио мандат Љубиши Ћосићу, првом директно изабраном градоначелнику Источног Сарајева.

С обзиром на то да је нови Закон о Граду Источно Сарајево, у коме је предвиђен директан избор градоначелника, усвојен у фебруару 2020., дошло је до различитих тумачења.

Вуковић је у децембру тврдио да постоје правни проблеми за примопредају дужности. Наводио је да има заснован радни однос до средине марта мјесеца, те да се ради о пропусту при креирању и усвајању новог Закона о Граду Источно Сарајево, који није предвидио овакву ситуацију. Тврдио је и то да правно штити институцију Града.

С друге стране, Ћосић је поручивао да је све више него јасно али да Вуковић не жели да закаже примопредају.

Интересантно је да је на децембарској сједници Скупштина града именовала Комисију за примопредају дужности, али да та комисија није заказивала примопредају. Потом се новоизабрани градоначелник обратио Министарству локалне управе и самоуправе. У одговору министарства наведено је да се примопредаја треба организовати осам дана од дана потврде резултата.

Упркос томе, датум примопредаје није утврђиван ни до средине јануара. На крају су представници министарства на састанку са Вуковићем и Ћосићем договорили да нови градоначелник дужност преузме у првој седмици фебруара.

Тако ће Ћосић дужност преузети чак 45 дана након што је добио сертификат Централне изборне комисије БиХ.

Filter 2019