Шеранић: Масовна вакцинација у другој половини фебруара

Извор: Срна

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић очекује да би у другој половини фебруара у Српској могла да почне масовна вакцинација становништва руском вакцином против вируса корона.

“Очекујемо, према најавама дистрибутера из Русије, да у другој половини фебруара Република Српска добије прву количину вакцина за 100.000 људи, чиме би почели и масовну вакцинацију руском вакцином”, рекао је Шеранић.

Он је подсјетио да би у Републику Српску требало да стигне укупно 400.000 доза “Спутњика В”, односно количине вакцина за вакцинисање 200.000 људи, које је Српска путем овлаштених дистрибутера успјела да набави из Русије.

“Планирано је да се овом првом количином, из интервентног увоза, која је прошла контролну серију Агенције за лијекове, вакцинишу радници који раде у ковид одјељењима, било у болницама или амбулантама”, рекао је Шеранић за РТС уочи почетка данашње вакцинације здравствених радника.

Он каже да је до сада одзив за вакцинацију добар.

Шеранић напомиње да Република Српска још очекује и одређене вакцине “Фајзер” и “АстраЗенека”, које би требао да дођу кроз “Kовакс” програм, али и да Српска наставља да тражи начин да набави додатне вакцине за своје становништво.

Шеранић је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу, Влади и народу Србије, који су и овај пут уз Републику Српску.

“Kроз договор српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и Вучића омогућена је вакцинација још 5.000 здравствених радника Републике Српске, што је врло значајно како бисмо здравствени систем што прије заштитили и ставили у функцију”, рекао је Шеранић.

Што се тиче тренутног епидемиолошког стања у Републици Српској, Шеранић каже да тренутно постоји стабилизација ситуације када се говори о броју лица у болницама, који је у благом паду, али и оних који су заражени.

“Сходно тој стабилизацији, очекујем да идемо у добром правцу. Вакцина која долази у овом тренутку је, свакако, добродошла, јер ће она помоћи да се још боље контролише епидемија и да се коначно враћамо у неке нормалније токове, него прошле године”, рекао је Шеранић.

Filter 2019