Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /латиница

„Читај и упознај нове културе“ у Источном Сарајеву

Аутор: ФИЛТЕР

У Матичној библиотеци Источно Сарајево организована је радионица „Читај, упознај нове културе“. Средњошколци из Источног Сарајева добили су прилику да се, читајући дјела савремене књижевности, упознају са новим насловима из неколико земаља.
У ери технолошке револуције млади данас углавном читају оно што им се понуди и све мање истражују књижевност других народа. А читање књига је прозор у свијет какав се тешко може замијенити. Управо због тога осмишљена је једна оваква радионица која ће средњошколцима пробудити жељу за усвајањем знања о другим народима и културама.

Миљана Мацан, виши библиотекар Матичне библиотеке, рекла нам је да су учесници радионице упознати са савременом књижевношћу Норвешке, Турске, Хрватске и Русије.
„Kада прочитају одабране наслове, на сљедећој радионици разговарамо о томе и свакако нам је циљ да они науче и своја сазнања преносе другима“, каже Миљана Мацан.

Једна од учесница радионице је Хелена Ристовић, ученица првог разреда туристичке школе. Нада се да ће кроз нове књиге отворити пут ка упознавању неких других земаља.
„У школи тренутно читамо Иву Андрића, Десанку Максимовић и такве приповјетке и романе. Надам да ћу на радионици научити нешто ново јер заиста волим да читам“, рекла нам је Хелена.

Уз подршку „Про-будућност“ пројекта обновљен је фонд Матичне библиотеке у дијелу који се односи на савремену књижевност појединих земаља. У библиотеци су сада доступна нека од посљедњих издања из Хрватске, Норвешке, Турске и Русије.
Kроз разговор о другим културама, ученицима је представљен и документ „Платформа за мир“, чији је циљ разумијевање другог и другачијег, поручују из Матичне библиотеке.

Израду овог текста подржала је Америчка агенција за међународни развој Сједињених Америчких Држава УСАИД. Садржај овог текста не одражава неминовно ставове УСАИД-а или Владе САД.

Filter 2019