Thu. May 13, 2021
ћирилица /latinica

Halil Lagumdžija novi predsjednik VSTS-a

Izvor: Glas Srpske

Halil Lagumdžija je novi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, odlučili su danas članovi ovog pravosudnog tijela.

Lagumdžija je sudija Suda BiH i član VSTS-a od februara 2021. godine, a mandat je dobio na period do 2025. godine.

Predsjednik je danas biran između njega, Biljane Simeunović i Srđana Force, nakon što je od kandidature odustala dojučerašnja privremena predsjednica Sanela Gorušanović Butigan.

Glasanje je bilo tajno, a Amila Kunosić je kao najstarija članica VSTS-a izabrana da predsjedava današnjom sjednicom.

Nakon prvog kruga glasanja iz utrke je ispala Simeunović, a Lagumdžija je u drugom krugu dobio osam glasova, a Forca sedam.

Lagumdžija je nakon glasanja je preuzeo predsjedavanje sjednicom, kazavši da je zahvalan kolegama na ukazanom povjerenju.

– Da je kolega Srđan Forca izabran, dao bih sve od sebe da sa njim sarađujem. Očekujem od članova Savjeta da razmišljaju na taj način – istakao je Lagumdžija.

Za potpredsjednike VSTS-a predložene su Sanela Gorušanović-Butigan iz reda hrvatskog naroda i Biljana Simeunović iz reda srpskog naroda.

Lagumdžija, je prenosi portak Kliks, rođen 1960. godine u Rudom. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1985. godine. Kao diplomirani pravnik radio je u firmi “Poliester” Priboj- Srbija od 1986. godine. Od marta 1994. do sredine oktobra 1995. godine obavljao je dužnost potpredsjednika i predsjednika Izvršnog odbora okruga Goražde.

Na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde imenovan je.1995. godine i istu je obavljao do osnivanja Kantonalnog suda Goražde 1996. godine, gdje je radio kao sudija sve do 2010.

Od oktobra 2001. godine do juna 2003. godine obavljao je dužnost predsjednika tog suda.

Za sudiju Suda BiH imenovan je 27.maja 2010. godine, a na dužnost je stupio u julu te godine.

Filter 2019