Mon. May 10, 2021
ћирилица /латиница

Халил Лагумџија нови предсједник ВСТС-а

Извор: Глас Српске

Халил Лагумџија је нови предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, одлучили су данас чланови овог правосудног тијела.

Лагумџија је судија Суда БиХ и члан ВСТС-а од фебруара 2021. године, а мандат је добио на период до 2025. године.

Предсједник је данас биран између њега, Биљане Симеуновић и Срђана Форце, након што је од кандидатуре одустала дојучерашња привремена предсједница Санела Горушановић Бутиган.

Гласање је било тајно, а Амила Куносић је као најстарија чланица ВСТС-а изабрана да предсједава данашњом сједницом.

Након првог круга гласања из утрке је испала Симеуновић, а Лагумџија је у другом кругу добио осам гласова, а Форца седам.

Лагумџија је након гласања је преузео предсједавање сједницом, казавши да је захвалан колегама на указаном повјерењу.

– Да је колега Срђан Форца изабран, дао бих све од себе да са њим сарађујем. Очекујем од чланова Савјета да размишљају на тај начин – истакао је Лагумџија.

За потпредсједнике ВСТС-а предложене су Санела Горушановић-Бутиган из реда хрватског народа и Биљана Симеуновић из реда српског народа.

Лагумџија, је преноси портак Кликс, рођен 1960. године у Рудом. На Правном факултету у Сарајеву дипломирао је 1985. године. Као дипломирани правник радио је у фирми “Полиестер” Прибој- Србија од 1986. године. Од марта 1994. до средине октобра 1995. године обављао је дужност потпредсједника и предсједника Извршног одбора округа Горажде.

На дужност судије Окружног војног суда Горажде именован је.1995. године и исту је обављао до оснивања Кантоналног суда Горажде 1996. године, гдје је радио као судија све до 2010.

Од октобра 2001. године до јуна 2003. године обављао је дужност предсједника тог суда.

За судију Суда БиХ именован је 27.маја 2010. године, а на дужност је ступио у јулу те године.

Filter 2019