Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

Фонд солидарности РС од почетка године финансирао лијечење за 16 дјеце

Извор: Срна

Фонд солидарности Републике Српске за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце од почетка ове године финансирао је за 16 малишана лијечење и дијагностику у иностранству, речено је у овом фонду.

Из Фонда су навели да је од почетка године највећи износ – 291.500 евра издвојен за комплетно шестомјесечно лијечење ријетке болести у Београду, а планирано је да се спроводи континуирано.

“Тренутно стање на рачуну је 11,6 милиона KМ”, рекли су у Фонду, те напоменули да се средства Фонда солидарности троше искључиво за лијечење дјеце у иностранству и ни за једну другу намјену.

Од почетка рада, Фонд солидарности финансирао је лијечење и дијагностику за 243 дјеце, а нека лијечења продужена су више пута, те је укупно одобрено 351 рјешење.

Према подацима Фонда, најскупље лијечење до сада коштало је око 800.000 евра за лијечење у Њемачкој, а, осим у ову земљу, дјеца су на лијечење у иностранство упућивана и у референтне здравствене установе у Шпанији, Аустрији, Италији, Швајцарској, Белгији, Русији, Словенији, Турској, Србији, Великој Британији и Холандији.

Највећи број захтјева односи се на генетска испитивања, док су на лијечење дјеца упућивана због малигних тумора, неуролошких обољења, ортопедских аномалија, кардиолошких обољења, те тешких поремећаја вида и слуха.

“Фонд солидарности је још почетком пандемије вирса корона донио одлуку да у току трајања ванредне ситуације финансира и додатне трошкове у вези са лијечењима у иностранству”, напоменули су у Фонду.

Додатни трошкови се односе на путне трошкове или смјештај у иностранству у случају да се породица не може вратити у Републику Српску због ограничења преласка граница.

Из Фонда су додали да су обухваћени и трошкови набавке медицинских средстава или лијекова које препоручи здравствена установа у иностранству с циљем обезбјеђивања даљег лијечења дјетета у кућним условима.

“На овај начин, Фонд солидарности је настојао да максимално олакша породицама боравак у иностранству за вријеме ванредне ситуације узрокованог пандемијом и бар их растерети бриге у вези са додатним трошковима који су настајали усљед немогућности породица да се врате у земљу”, рекли су у Фонду.

Filter 2019