Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

У Источном Сарајеву промовисана збирка приповједака Огњена Тодоровића

Извор: Срна

Збирка приповједака “Док се све не збуде” аутора Огњена Тодоровића, која се састоји од 10 прича спојених у цјелину, промовисана је вечерас у Источном Сарајеву.

Тодоровић је изјавио новинарима да је ријеч о причама које је слушао у периоду који је провео у Угљевику.

“То су приче које сам ја тамо слушао, прикупљао, дорађивао, прерађивао и на крају их спојио у једну цјелину са неком унутрашњом логиком. Највише сам ишао на спајање преко ликова, тако што се ликови понављају, њихове судбине су прилично сличне иако им се дешавају различити догађаји”, навео је Тодоровић.

Он је појаснио да је наслов књиге цитат из Библије који подразумијева да је описан неки простор до оног “кључног тренутка нашег спасења, то јест док се све не збуде неће доћи Христос”.

“А ја пишем о томе што се збива док он, односно апсолутна срећа, не дође”, рекао је Тодоровић.

Професор књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Саша Kнежевић нагласио је да су приповијетке жанр који је мало запостављен, јер се млади аутори најчешће баве поезијом или објаве роман, што, према његовим ријечима, није баш паметно, а ни препоручљиво.

“Ово је мудар потез Тодоровића да му прва књига буде збирка приповједака које су одрастале у њему дуже вријеме и нису написане из једног дана. Ово је жанр компликован за писање, али када имате аутора који, поред несумњивог дара, има и знања из књижевности, што је пожељно за некога ко се бави писањем, онда добијете веома добар резултат”, указао је Kнежевић.

Он је поручио да је веома важно да књижевни живот у Источном Сарајеву добија нове младе ауторе.

Огњен Тодоровић рођен је у Сарајеву 1990. године. Основне и мастер студије завршио је на Kатедри за српски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а мастер рад под насловом “Три поетичка начела поезије Новице Тадића – јуродивост, сатански реализам и молитве” одбранио је 2016. године.

За мастер рад добио је Бранкову награду “Матице српске”. Научне и белетристичке радове објављивао је у часописима “Филолог”, “Слово”, “Октоих”, “Бокатин Дијак”, “Нова зора”, те у Kњижевним новинама.

Промоција књиге “Док се све не збуде” одржана је у организацији Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Filter 2019