Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /латиница

У БиХ откривен британски сој вируса корона

Извор: Срна

У БиХ је откривен је британски сој корона вируса, речено је данас на сједници Kризног штаба федералног Министарства здравства.

Шеф лабораторије за молекуларно-генетичка и форензичка испитивања на Ветеринарском факултету у Сарајеву Теуфик Голетић рекао је да је британски сој откривен током секвенционирања 23 узорка.

“Секвенционирањем вируса на 23 узорака узетих од јула до фебруара, нажалост, Ветеринарски факултет је на једном узорку открио нови британски Б117 сој вируса корона. Срећом нема мутацију која изазива слабији учинак тренутно доступних вакцина”, рекао је Голетић на конференцији за новинаре.

Помоћник министра здравства ФБиХ Горан Черкез рекао је послије сједнице Kризног штаба да су донесене двије нове мјере.

“Одлучили смо да дозволимо посјете старачким домовима. То је битна ствар. Чували смо их до сада јер смо мислили да је ситуација била критична. Направићемо план посјета и омогућити је особама које ту бораве, што је битно за њихово ментално здравље и за породице”, рекао је Черкез.

Он је напоменуо да кантони могу доносити рестриктивне мјере, али оне не могу бити другачије него су у остатку ФБиХ.

На сједници Kризног штаба разговарало се и о враћању публике на фудбалске стадионе. “Сви желе повратак на стадионе, али ризици су и даље велики”, рекао је Черкез.

Черкез је упозорио на кршење мјера што води ка повећању броја заражених, а што се тиче вакцина рекао је да је ФБиХ платила набавку путем “Kовакс” система и да се кренуло у директну набавку, те да сви раде на томе да вакцине што прије дођу због свих становника БиХ.

Filter 2019