Mon. May 10, 2021
ћирилица /латиница

У БиХ живи 1.149 стогодишњака

Извор: Независне новине

У БиХ живи 1.149 особа које имају 100 и више година, од чега је 329 мушкараца, те 820 жена.

То је за “Независне новине” потврђено из Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података ( IDDEEA ).

Како наглашавају из IDDEEA , највише стогодишњака, њих 195, живи на територији града Сарајево, а од тога је 131 особа женског, те 64 мушког пола.

БиХ ту није јединствена – када је ријеч о животном вијеку, по ријечима стручњака, и у Европи је разлика пет до шест година у корист жена. У неким земљама свијета, попут, рецимо, Јапана, та разлика је и већа.

Штавише, према доступним подацима, посљедњи попис у БиХ показао је да је међу особама старости до 48 година више мушкараца.

Међутим, након навршене 48. године по бројности предњаче жене. Што је популација старија, све већи је проценат дама у односу на мушкарце. Рецимо, изнад 85 година старости долазе двије жене на једног мушкарца.

Стручњаци истичу да је дужи вијек жена у односу на мушкарце уобичајена појава у цијелом свијету, те да постоји више фактора који на то утичу.

“Као први фактор можемо навести биолошки. Иако су мушкарци физички јачи пол, жене су физиолошки отпорнији пол, тако да многе болести које нападају мушкарце раније, жене напају знатно касније. Самим тим је смртност женске популације мања у односу на смртност мушке популације”, рекао је за “Независне” Александар Мајић, демограф.

Поред биолошке компоненте, на овакву статистику, између осталог, утиче и фактор ризика. Рецимо, по ријечима нашег саговорника, мушкарци су много склонији конзумацији алкохола, дувана, опијата и тако даље, а што је један од фактора који утичу на краћи животни вијек.

“Наравно, у овај контекст можемо да доведемо и насилне смрти, као што су, рецимо, повреде на раду. Знамо да мушкарци раде теже физичке послове. Осим тога, када је ријеч о убиствима и самоубиствима, на једну умрлу жену ‘иду’ четири мушкарца. Такође, и саобраћајне несреће су четири пута учесталије код мушког пола у односу на женски”, истакао је Мајић.

Занимљиво је да расте број бх. грађана с навршених стотину и више година, па их је тако у прољеће 2019. било 850.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, просјечна старост умрлих у БиХ у 2019. износила је нешто више од 74 године. Жена која је умрла 2019. године у просјеку је имала око 77 година, а мушкарац око 71 и по годину.

Filter 2019