Ускоро снимање документарног филма о Јени Лигтенберг

Извор: Срна

Вршилац дужности директора Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Kулашинац и директор Kинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић потписали су Споразум о пословно-техничкој сарадњи, чиме су створени услови за снимање документарног филма о холандској апотекарки Јени Лигтенберг “Ратни дневник Пале 1993-1995”.


Споразум је потписан у просторијама Матичне библиотеке и обухвата копродукцију у сврху снимања документарног филма који би пратио промоцију књиге-дневника, те омогућио да се јавност боље упозна са ликом и дјелом Јени Лигтенберг, која је ратне године провела на Палама и током тог периода написала дневник.

Матична библиотека Источно Сарајево се обавезује да ће дати на располагање сву потребну документацију којом располаже о овој теми, те обезбиједити новчана средства у сврху снимања и приказивања документарног филма.

Kинотека Републике Српске се обавезује да ће омогућити потребна техничка средства и учествовање у ангажману и што квалитетнијем снимању документарног филма “Ратни дневник Пале 1993 – 1995”, саопштено је из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Споразум, такође, подразумијева и планирање заједничких активности и пружање услуга које су потребне с циљем реализације снимања документарног филма.

Kњигу “Ратни дневник Пале 1993-1995” коју је написала Јени Лигтенберг приредио је академик Мирко Шошић, а представља драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату на овим просторима из угла холандске апотекарке, која је дошла у хуманитарну мисију 1992. године и остала све до 1995. године.

У саопштењу се додаје да је дневник преведен са холандског на српски и као такав објављен у сарадњи са издавачком кућом “Свет књиге” из Београда, а потом је Матична библиотека Источно Сарајево књигу пренијела у аудио формат како би је учинили доступном и слијепим и слабовидим лицима.

Након тога књига је преведена на енглески језик и у издању Матичне библиотеке објављена је прошле године.

“Да би књигу промовисали ван нашег језичког подручја у копродукцији са Kинотеком Републике Српске биће снимљен документарни филм, који би пратио промоцију књиге и омогућио да се јавност боље упозна са ликом и дјелом хуманитарке Јени Лигтенберг”, наведено је у саопштењу.

Filter 2019